INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

betörés

műkincslopás

berlin

stasi

múzeum

Cellafolyosó a berlini Hohenschönhausen börtönmúzeumban 2019. július 7-én. Az épület a második világháborút követően, 1946-ban a szovjet megszállási övezet központi börtönévé vált, majd 1951-ben az NDK Állambiztonsági Minisztériumának állambiztonsági szolgálata, a Stasi átvette és kibővítette. A szovjet mintára kiépített államhatalom vélt ellenségeinek tartott politikai foglyok ezreit hallgatták ki és tartották fogva az épületegyüttes falai között 1989-ig. A vasfüggöny lehullása után pár évvel, 1994-ben nyilvánították emlékműnek, jórészt eredeti állapotukban megőrizve a berendezéseket, hogy a látogatók hiteles képet kapjanak az egykor hírhedt intézményről.

Most egy berlini múzeumból raboltak ékszereket

Infostart

Ismeretlenek betörtek a Stasi Museumba a hétvégén, több vitrint összetörve medálokat és ékszereket vittek el.

Az első nyomok szerint a tettesek az ablakon keresztül hatoltak be az első emeletre, majd észrevétlenül távoztak. Egy alkalmazott bukkant a földön az összetört üvegre vasárnap reggel és értesítette a rendőrséget.

A múzeum az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) politikai rendszerét mutatja be. A kutatóközpontként is működő múzeum a Stasi, vagyis az egykori Állambiztonsági Minisztérium volt főhadiszállásán helyezkedik el.

A betörés hat nappal azután történt, hogy összesen több millió euró értékű műkincseket loptak el a drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstárából.

Jörg Drieselmann igazgató a BBC-nek elmondta, a nyolc vagy kilenc kitüntetést loptak el, de némelyik másolat volt, valamint egy pár fülbevalót, egy gyöngyökkel és ékkövekkel díszített gyűrűt, és két aranyórát. Ezek értéke néhány ezer euró. Az igazgató szerint a betöréssel okozot kár nagyobb, mint azon tárgyak értéke, amiket elvittek.

A tolvajoknak mindössze 15 percre volt szükségük az akcióhoz - közölte még Jörg Drieselmann, hozzátéve, hogy az őrség éjjel nem tart állandó felügyeletet.

Az intézmény nem közölt további információkat az esetről, honlapjukon azonban közzétették, hogy hétfőn zárva marad a múzeum.

Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018