eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Nyitókép: Pixabay

Gyévai Zoltán: sok múlik azon, hogy a múltra vagy a jövőre koncentrálnak

Jövő hónapban kerül napirendre a magyar jogállamiság helyzete Brüsszelben az Általános Ügyek Tanácsában - erről beszélt az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának a Bruxinfo főszerkesztője, Gyévai Zoltán.

A jövőben sok fog függeni attól, hogy mennyire veszik elő a múltbeli dolgokat, vagy mennyire fókuszálnak az esetleges új problémákra. Ezt minden bizottsági elnöknek - és persze a bizottsági tagoknak is - el kell döntenie. "Azt viszont biztosan mondhatom, hogy erről Ursula von der Leyen még maga sem döntött" - mondta Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője.

Az előző váltás tanulságai a Bruxinfo főszerkesztője szerint most is érvényesek lehetnek, ugyanis a lezárult ciklus első fele, két éve jogállamisági kérdések szempontjából eseménytelenül telt el Magyaroszág és Brüsszel között, és csak a második felében jöttek a csörték, amikre most mindenki emlékszik. Lehet tehát, hogy az új ciklus elején is egy "szélcsendesebb" időszak következik.

A 7-es cikkely szerinti eljárás

Az utóbbi időszakban, a román EU-elnökség alatt nem volt előrelépés ebben a témában – ahogy Gyévai Zoltán fogalmazott, a románok a várt szintet is alulteljesítették, a magyar és a lengyel ügyek tekintetében is. Finnországgal azonban egy olyan féléves elnökség kezdődik, amely számára a 7-es cikkely szerinti eljárás kiemelt téma, a miniszterelnöküktől az európaügyi miniszterig ezt többen megerősítették.

"Ennek jeleként szeptemberben - egy év elteltével - megtartják az első formális meghallgatást Magyarországgal az Európai Tanácson belül"

- emlékeztetett a Bruxinfo főszerkesztője. A magyar kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter egy órában felsorakoztathatja a "papíron" már ismert érveket, ezt követően pedig a partnerek kérdéseket intézhetnek a magyar politikushoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Argentínába utazott, hogy részt vegyen Javier Milei új argentin elnök beiktatásán. A látogatás célja, hogy biztosítsa a dél-amerikai országok támogatását Ukrajna 21 hónapja tartó, Oroszország elleni háborújában. Az ukrán elnök elmondta, hogy Argentínába utazva találkozott a nyugat-afrikai Zöld-foki-szigetek miniszterelnökével, Ulisses Correia e Silvával is - írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×