eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Katonák és tűzoltók egy lelőtt indiai harci repülőgép roncsánál a Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fővárosától, Szrinagartól 20 km-re fekvő Garend Kalanban 2019. február 27-én. A pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet, miután azok behatoltak az ország légterébe, egy indiai pilótát elfogtak. A Kasmír területén lelőtt gép két pilótája, valamint egy civil életét vesztette. A két ország között a Pakisztán által vitatott hovatartozású Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi államban egy indiai félkatonai szervezet ellen elkövetett, több mint 40 halálos áldozatot követelő robbantásos merénylet után éleződött ki a feszültség.
Nyitókép: MTI/EPA/Farúk Hán

Szakértő: India háborús retorikája csupán a választóknak szólhat

Békejobbot nyújtott Indiának a pakisztáni miniszterelnök az iszlámábádi törvényhozásban, ahol bejelentette: szabadon engedi az elfogott indiai pilótát.

„Meglehetősen jó híreket kaptunk Indiából és Pakisztánból” – mondta a vietnámi Hanoiban Donald Trump amerikai elnök a zátonyra futott amerikai–észak-koreai csúcstalálkozó után. Bár nem részletezte ismereteit, bizakodásának adott hangot, miszerint hamarosan béke költözhet az indiai szubkontinensre.

Hamarosan a pakisztáni külügyminisztérium bejelentette: az utóbbi napokban fellángolt kasmíri helyzet enyhítése érdekében az indiai hatóságok átadták az iszlámábádi diplomáciának a február 14-én történt Pulwama-i terrortámadás aktáit.

A Mohamed Hadserege nevű, pakisztáni székhelyű terrorszervezet által elkövetett merényletben 46 indiai fegyveres vesztette életét,

és újra felszította a két atomhatalom közötti több évtizedes múltra visszatekintő területvitát: kedden indiai vadászgépek pakisztáni területeket bombáztak, majd szerdán a pakisztáni légierő kilőtt két indiai harci repülőt, és fogságba ejtette az egyik pilótáját.

Csütörtökön végül Imran Hán pakisztáni miniszterelnök békejobbot nyújtott az indiai kormányzatnak: a törvényhozás előtt bejelentette: szabadon engedi az indiai pilótát. „A béke gesztusaként holnap visszaszállítjuk a pilótát Indiába” – mondta az iszlámábádi kormányfő.

A ritka diplomáciai közeledést mindazonáltal elutasítás követte: az indiai hadsereg, légierő és haditengerészet közös sajtótájékoztatóján magas rangú tisztek bejelentették, hogy a pilóta szabadon engedését szerintük nem a jó szándék, hanem a nemzetközi jog vezérelte, és bármilyen pakisztáni agresszióra gyors és megsemmisítő csapással fognak válaszolni.

Háda Béla, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója szerint

a két atomhatalom nem érdekelt a háborúban, hiszen az beláthatatlan következményekkel járna.

Szerinte India és Pakisztán keretek között tudják és akarják tartani ezt a konfliktust, atomhatalmakként ugyanis nem engedhetnek meg maguknak egy teljes körű, összhaderőnemi erőket megmozgató háborút.

Háda Béla hozzátette: az indiai kormányzat növekvő háborús retorikája elsősorban az indiai választópolgároknak szól, akik áprilisban az urnák elé járulnak, és ítéletet mondanak Narendra Modi nacionalista miniszterelnök kormányzatáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×