eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Dover, 2018. július 31.A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése, azaz a Brexit által inspirált falfestmény egy doveri házfalon 2018. július 31-én. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Magyarics Tamás: polgárháborúval fenyegethet a megállapodás nélküli brexit

Magyarics Tamás külpolitikai szakértő szerint akár az ír polgárháború is kitörhet újra, ha Londonnak nem sikerülne megállapodnia Brüsszellel Nagy-Britannia Unióból való kilépéséről. Az ELTE tanára az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az elmúlt időszakban felvetődött az úgynevezett vak brexit, ami egy ideiglenes megállapodás lenne az EU és az Egyesült Királyság között.

Magyarics Tamás szerint legkésőbb decemberig meg kell állapodnia a feleknek, ugyanis március 19-én életbe lép a brexitet eredményező 50. cikkely. Ez a határidő egyébként – akár évekkel is – kitolható – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Lehetőség van arra is, hogy úgynevezett vak brexitet hoznak létre, melynek értelmében a márciusban hatályba lépő megállapodás csupán ideiglenes lenne.

Ez általános irányelveket fogalmazna meg, az időpontot kétéves átmeneti időszak követné, ami alatt a részleteket is kidolgoznák és véglegesítenék

– magyarázta a külpolitikai szakértő. Ennek hátránya, hogy újabb két évvel kitolná a bizonytalan időszakot, ami az üzleti életnek nem tenne jót – tette hozzá.

Amennyiben egyáltalán nem sikerül megállapodásra jutni, a tavaszi határidővel Nagy-Britannia minden – gazdasági és jogi – kapcsolatot elveszít az EU-val: megszűnik többek között a vámunió, az egységes piac, a szabad munkaerő- és szolgáltatásáramlás, valamint az Európai Bíróság fennhatósága.

Észak-Írország és Írország között lenne az unió külső határa, mely újra visszahozná a két ország közötti áthaladás ellenőrzését is – emelte ki Magyarics Tamás. Ekkor ki kéne építeni az ellenőrzőpontokat, mely könnyű célpontot jelentene az IRA-nak, és sokan attól tartanak, hogy az 1998-ban elfojtott polgárháború újra fellángol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×