eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyugat-Nusa Tenggara, 2018. augusztus 6.Használható holmikkal a kezében megy egy férfi lakóházak romjai között az indonéziai Lombok szigetén levő Nyugat-Nusa Tenggara tartományban 2018. augusztus 6-án. Az előző napi 7-es erősségű földmozgásban, amelynek epicentrumát Lombok-szigeten mérték 10,5 kilométeres mélységben, legkevesebb 142 ember életét vesztette. (MTI/EPA)
Nyitókép: MTI/EPA

Sokkoló videók az indonéziai földrengésről

Folyamatosan nő a halálos áldozatok száma, több százan vannak a sérültek is, külföldiekről egyelőre nem tudnak.

Száznegyvenkettőre nőtt az indonéziai földrengés halálos áldozatainak száma, külföldiek nincsenek közöttük. A sérültek számát több százra becsülik.

A 6,9-es erősségű rengés vasárnap rázta meg Lombok és Bali üdülőparadicsom környékét. A legerősebb földmozgást követően hétfő reggel 8-ig 132 kisebb utórengést mértek. A földrengést Jáva keleti részén is érezték.

Az áldozatok többségét Észak-Lombokon temette maga alá a törmelék. A sziget keleti és nyugati részén lehet a legsúlyosabb a helyzet, ahol még nem mérték fel a károkat.

A mentőcsapatok továbbra is keresik a túlélőket a romok alatt, az áldozatok száma valószínűleg tovább fog emelkedni.

Több embert kellett evakuálni, köztük 900 helyi és külföldi turistát, akik a Gili-szigeteken rekedtek.

A bali repülőtér megrongálódott a földrengésben, de ez nem befolyásolja a légi forgalmat - mondta el egy helyi tisztségviselő. A lomboki légikikötőben nem keletkezett kár, de hosszú sorok kígyóznak a reptéren, mert a földrengést követően számos turista úgy döntött, korábban befejezi indonéziai nyaralását.

A szigeten több térségben áram- és telefonszolgáltatás nélkül maradtak az emberek. Az indonéz hadsereg hajóval egészségügyi és logisztikai segítséget, illetve ellátmányt küld Lombokra. Az alábbi videón látszik, ahogy ezrével állnak a turisták a tengerparton arra várva, hogy feljussanak valamelyik hajóra és a hadsereg segítségével elhagyhassák a szigetet.

Rövid ideig szökőárriadó is érvényben volt a térségben vasárnap. A meteorológiai szolgálat 10-13 centiméter magas cunamit mért a Lombokon található Carik, Badas, Lembar és Beno, valamint a környező szigetek közelében.

Az amerikai földtani intézet szerint a földmozgás epicentruma a Lombok sziget északi partvidékén fekvő Loloan várostól 2 kilométerre keleti irányban, fészke pedig 10,5 kilométeres mélységben volt. Az indonéziai katasztrófavédelem jelentése szerint 15 kilométeres mélységben rengett a föld.

A földrengés pánikot váltott ki a két szigeten nyaraló turisták és a helybeliek körében. Beszámolók szerint Balin több másodpercig érezhető volt a földmozgás, míg Lombokon mintegy fél percig volt érezhető a rengés, az emberek kirohantak az utcára. Mindkét szigeten házak ezrei rongálódtak meg, számos régi épületben keletkezett kár Mataramban.

Lombokot legutóbb egy hete rázta meg földrengés, akkor 17-en vesztették életüket, csaknem kétszázan megsérültek, és több ezer ház dőlt össze. Mintegy 10 ezer ember azóta is ideiglenes szállásokon él, számuk a mostani földrengést követően jelentősen növekedhet. A mintegy 17 ezer szigetből álló Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn helyezkedik el, ahol gyakori a szeizmikus tevékenység. A földrengések többsége ugyanakkor nem túl erős.

2004-ben egy tenger alatti, 9,3-es erősségű földrengés hatalmas méretű szökőárhoz vezetett Szumátra közelében. A cunami 220 ezer ember halálát okozta az Indiai-óceánnal határos országok partjainál. Csak Indonéziában 168 ezren vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×