INFORÁDIÓ 
2019. február 20. szerda
Aladár, Álmos

beate zschäpe

szélsőjobboldal

München, 2013. május 14. Az elsőrendű vádlott, Beate Zschäpe (k) a müncheni tartományi felsobíróság tárgyalótermébe érkezik 2013. május 14-én, mielőtt folytatódik a tíz halálos áldozatot követelo, több évet átívelo gyilkosságsorozatot elkövető zwickaui neonáci terrorcsoport, a Nemzetiszocialista Illegalitás, az NSU perének tárgyalása a bajor fővárosban. Az áldozatok közül nyolc török bevándorló volt. (MTI/EPA/Peter Kneffel)

Tömeggyilkos neonácikat ítéltek el Münchenben

Infostart / MTI

Az ügy fővádlottja életfogytiglant kapott.

A müncheni felsőbíróság bűnösnek mondta ki tíz rendbeli gyilkosságban a Nemzetiszocialista Underground (NSU) nevű szélsőjobboldali terrorszervezet által elkövetett rasszista indíttatású gyilkosságok ügyében az ügy fővádlottját, a 43 éves Beate Zschäpét, és életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte őt.

Zschäpét a terrorszervezet 2000 és 2007 között elkövetett gyilkosságaiban és erőszakcselekményekben társtettesként ítélte el a bíróság. Az életfogytiglanra ítélt bűnözők Németországban legkorábban 15 év után kérhetik, hogy feltételesen szabadlábra kerülhessenek, de az elkövetett bűncselekmények súlyosságára való tekintettel a bíró Beate Zcshäpét ettől a lehetőségtől is megfosztotta.

A 43 éves nőt a gyilkosságok mellett terrorszervezet tevékenységében való részvételben és gyújtogatásban is bűnösnek találták.

A perben Zschäpe négy vádlott-társát is elítélték. Ralf Wohlleben, aki a szélsőjobboldali Német Nemzeti Demokrata Párt tisztségviselője is volt, tíz évi letöltendő börtönbüntetésre ítélték, mert fegyverekkel látta el az NSU-t. A Holger G.-ként azonosított vádlott három évi letöltendő börtönt kapott terrorszervezet támogatásáért. Ő is adott át fegyvert az NSU tagjainak, valamint hamis papírokkal támogatta őket. André E. két év és hat hónapi letöltendőt kapott. Casten S.-re pedig három évet szabott ki a bíróság. Őt fiatalkorúként kezelte az igazságszolgáltatás, mert a bűncselekmények idején még nem volt nagykorú. Tőle kapták az NSU tagjai azt a CZ-83 típusú pisztolyt, amellyel később kilenc embert agyonlőttek.

Az ítéletek indoklása várhatóan órákig tart majd a müncheni bíróságon. A törvényszék épületénél már kora reggel hatalmas sorok kígyóztak, olyan nagy volt az érdeklődés; volt, aki már kedd este óta várt, hogy bejuthasson, de a terembe csak ötven embert engedtek be. Beate Zschäpe ügyvédje nem sokkal az ítélet kihirdetése után bejelentette, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújt be a szövetségi legfelsőbb bírósághoz. A jogász már korábban is világossá tette, hogy legfeljebb tízéves börtönbüntetést tart elfogadhatónak, miután védence 2011 óta vizsgálati fogságban van.

Nyitókép: MTI/EPA/Peter Kneffel
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018