eur:
389.59
usd:
362.02
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Elmondta Theresa May, mire lesz szükség a Brexit után

Elmondta Theresa May, mire lesz szükség a Brexit után

A brit miniszterelnök szerint szükség lesz majd átmeneti időszakra a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után.

Theresa May, aki pénteken Firenzében mondott beszédet kormányának célkitűzéseiről a Brexit utáni időszakra, kijelentette: a Brexit várható időpontjában, 2019 márciusában várhatóan sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió nem lesz még abban a helyzetben, hogy zökkenőmentesen meghonosíthassa az új alapokra helyezett kapcsolatrendszer feltételrendszerét.

A brit kormányfő szerint az átmeneti időszakban a két fél továbbra is hozzáférne a jelenlegi feltételekkel egymás piacaihoz, de az abban az időszakban újonnan Nagy-Britanniába érkező EU-munkavállalók számára létre kell hozni egy regisztrációs rendszert.

May szerint azt, hogy az átmeneti időszak mennyi ideig tartson, annak kell majd meghatároznia, hogy az új feltételrendszer meghonosítása mennyi időt vesz igénybe. Theresa May szerint azonban kétévnyi időtávlattal lehet reálisan számolni.

Elfogadnák

Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója méltatta a brit miniszterelnök pénteki beszédének konstruktív szellemiségét, s nyíltnak mutatkozott a Theresa May által javasolt átmeneti időszakkal kapcsolatban, amely Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése után lépne életbe.

Eleget tesznek a kötelezettségeknek

A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia eleget tesz mindazon pénzügyi kötelezettségeinek, amelyeket uniós tagsága idején az EU-val szemben vállalt.

Theresa May, aki pénteken Firenzében mondott beszédet kormányának célkitűzéseiről a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra, nem részletezte számokra lebontva e pénzügyi kötelezettségeket, de kijelentette: az ezzel összefüggésben elhangzott eddigi nem hivatalos állítások "eltúlzottak", és "nem segítik" az előrelépést a tárgyalásokon.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap bennfentes forrásai szerint a brit kormány 20 milliárd eurós végső EU-költségvetési befizetés felajánlását tervezi.

A brit kormányfő pénteki beszédében azonban csak annyit mondott: nem szeretné, ha Nagy-Britannia EU-partnerei attól tartanának, hogy a brit EU-tagság megszűnése miatt többet kellene befizetniük az Európai Unió költségvetésébe, vagy onnan kevesebbet kapnak a jelenlegi uniós költségvetési időszak hátralévő idejében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×