eur:
393.2
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Ukrán nagykövet: békés úton fogjuk visszaszerezni a területünket

Ukrajna magyarországi nagykövete szerint hamis vád, hogy Kijev fegyveres diverzánsokat küldött volna a Krím-félszigetre. "Mi mindig a terror ellen álltunk, és mi csak békés alapon fogjuk visszaszerezni a területünket” - mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában Liubov Nepop. Az elmúlt napokban jelentősen nőtt a feszültség Oroszország és Ukrajna között. Megkerestük kérdéseinkkel az orosz nagykövetséget is, várjuk válaszaikat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök néhány napja azzal vádolta meg Kijevet, hogy terrorista taktikákkal próbál új konfliktust provokálni, és igyekszik destabilizálni a Krím-félszigetet, amelyet Oroszország 2014-ben bekebelezett. Ukrajna tagadja az orosz vádakat – mondta az InfoRádiónak Liubov Nepop budapesti ukrán nagykövet.

Itt hamis vádról van szó, aminek csak egy a célja, hogy tovább élesítse a feszültséget és esetleges hivatalos okot teremtsen az Ukrajna elleni orosz agresszió szélesítéséhez” - fogalmazott a nagykövet.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat több, állítólagos ukrán diverzánst is elfogott a Krímben, akiknek – feltételezett – vezetője Evhen Panov, az egyik orosz tévécsatornán bemutatott videofelvétel szerint beismerő vallomást is tett. Liubov Nepop ennek valóságtartalmát is cáfolta.

„Oroszország nagyon jó ezekben a dolgokban, amikor az embereket ellopja, hogy megtalálja a saját területén, majd vádolja és tudja, hogy milyen eszközöket használjon, hogy ezek az emberek bevalljanak bármit is. Mi mindig a terror ellen álltunk, és mi csak békés alapon fogjuk visszaszerezni a területünket”

- hangsúlyozta Liubov Nepop.

Oroszország az ukrán határőrség szóvivőjének nyilatkozata alapján az elmúlt napokban nagyobb létszámú és korszerűbb felszereléssel ellátott erőket telepített ukrán határra a Krím félsziget mentén. Petro Porosenko ukrán elnök pedig a legmagasabb harckészültségi fokozatot rendelte el a Krím és a szakadárok uralta Donyec-medencei területek közelében állomásoztatott összes ukrán katonai egységnél.

Míg az AFP hírügynökségnek egy meg nem nevezett NATO tisztségviselő azt nyilatkozta, hogy Moszkva egyelőre semmivel nem bizonyította, hogy Ukrajna valóban diverzáns tevékenységet folytatna a Krím-félszigeten, Vlagyimir Putyin lemondta a kelet-ukrajnai válság rendezéséről egyezkedő "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország - következő csúcsszintű, szeptemberre tervezett tanácskozását.

Petro Porosenko ukrán elnök telefonos párbeszédet kezdeményezett az orosz elnökkel, a német kancellárral és a francia államfővel, továbbá az amerikai alelnökkel és az Európai Tanács elnökével.

„A minszki megállapodás az egyetlen út a békés megoldáshoz, és ezt nem lehet felmondani, hiába mondhatjuk, hogy nincs nagy eredmény a végrehajtásában”

- fogalmazott a budapesti ukrán nagykövet.

Ukrajna tehát az Oroszország elleni nemzetközi nyomás erősödésében bízik. Az amerikai külügyminisztérium pedig mind Kijevet, mind Moszkvát felszólította arra, hogy kerülje el a konfliktus kiszélesedését.

Megkerestük kérdéseinkkel az orosz nagykövetséget is, várjuk válaszaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×