INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

inforádió

colleen bell

korrupció

Colleen Bell: a korrupció probléma Magyarországon

InfoRádió / MTI

Colleen Bell: a korrupció probléma Magyarországon

A nagykövet Az Egyesült Államok álláspontja a migrációról, a biztonságról és a külpolitikáról című előadásán hangsúlyozta, hogy a korrupció globális probléma, nem ismer határokat; gyengíti a jogállamiságot, megakasztja a növekedést, megfojtja az innovációt és a befektetéseket.

A vállalkozók nem tudnak versenyezni, ha a szabályok azoknak kedveznek, akiknek erős a kormányzati kötődésük, a polgárok pedig úgy érzik, becsapják őket, amikor adójukkal közszolgák, választott tisztségviselők és családtagjaik zsebét tömik ahelyett, hogy megkapnák azokat a szolgáltatásokat és biztonságot, amiért fizetnek - fejtegette a korrupcióról szóló nézeteit Colleen Bell.

Ott, ahol a cégek és a kormányok korrupt elvek mentén működnek, a közigazgatás a szervezett bűnözésre kezd hasonlítani, a kormányok magáncélokra különítenek el közpénzeket - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy számszerűsíteni lehet a károkat: az Európai Bizottság becslése szerint az európai gazdaságnak az EU bruttó hazai termékének több mint egy százalékába kerül a korrupció.

Colleen Bell, felidézve az Egyesült Államok oroszországi nagykövete, John Tefft korábban Ukrajnában tett kijelentéseit, leszögezte: a jogállamiság minden modern, demokratikus nemzet sikerének alapköve. Kifejtette: az embereknek tudniuk kell, hogy rendelkezésükre áll az igazságszolgáltatás, a bűncselekményekkel gyanúsítottaknak tudniuk kell, hogy a törvények rendszere biztosítja a méltányos és átlátható bánásmódot, a vállalkozásoknak pedig tudniuk kell, hogy ha szerződéseiket nem tartják tiszteletben, van lehetőség a jogorvoslatra.

Colleen Bell a jogállamiság köré építette előadását, és az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam elleni harcát is ebből a megközelítésből ismertette. Kijelentette: amit a dzsihadista szervezet el akar pusztítani - a jogállamiságot és az emberi jogokat -, azt az Egyesült Államok megvédi és megőrzi. Hozzátette ugyanakkor: a háborús bűnösöket és a terroristákat úgy kell felelősségre vonni, hogy közben nem sértik meg a polgári és szabadságjogaikat.

A menekültügyi és migrációs válságról szólva Colleen Bell kifejtette, hogy a menekülteknek oktatást és munkalehetőséget kell biztosítani ott, ahol tartózkodnak. Üdvözölte az EU-török megállapodást, és reményének adott hangot, hogy az egyezmény megkönnyíti Törökországnak a menekültek befogadását és ellátását.

Colleen Bellt az előadás után a hallgatóság és az újságírók kérdéseire válaszolt. Az Origo hírportálnak arra a kérdésére, mit gondol arról, hogy Bill Clinton volt amerikai elnök a magyar és a lengyel kormányt "Putyin-féle vezetésnek" minősítette, annyit mondott: a volt amerikai elnök magánszemély, és magánvéleményének adott hangot.

A CEU egyik hallgatója arról kérdezte az amerikai nagykövetet, hogy mi a megítélése azokról a hírekről, miszerint a magyar médiaorgánumok propagandaorgánumokká válnak, és sokakra nyomást gyakorol a kormány. Válaszában Colleen Bell a szabad sajtó fontosságát hangsúlyozta a demokráciában, és azt, hogy a szabad sajtót az egész térségben támogatja az Egyesült Államok.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018