eur:
389.67
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megkezdte utolsó űrsétáját az Endeavour két asztronautája

Megkezdte negyedik, egyben utolsó űrsétáját az Endeavour amerikai űrrepülőgép két asztronautája pénteken.

Mike Fincke és Greg Chamitoff a hat és fél órásra tervezett külső munkálatok során átszerelik az Endeavour robotkarjának hosszabbítását (egy 15 méter hosszú rudat, melynek végén egy nagy felbontóképességű kamera és egy lézer található) a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az OBSS nevű szerkezetet a Columbia űrsikló 2003-as katasztrófája óta arra használták, hogy segítségével kint a világűrben alaposan átvizsgálhassák az űrrepülőgép hővédő pajzsát, esetleges sérülések nyomait keresve. Mivel az Endeavournek ez az utolsó missziója, az illetékesek úgy döntöttek, hogy a robotkar-hosszabbítást az űrállomáson hagyják, s ott hasznosítják tovább.

Egyébként ezzel a mostani űrsétával az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA rekordot dönt: az ISS összeállításának kezdete óta űrhajósai immár ezer órát dolgoztak a szerkezet összeszerelésén és karbantartásán a világűrben. A Nemzetközi Űrállomás létrehozása az orosz Zarja és az amerikai Unity modulok összekapcsolásával kezdődött még 1998-ban, s azóta az ISS 455 ezer kilogrammos, 100 milliárd dolláros, hatalmas létesítménnyé nőtt, amely 355 kilométer magasan kering a Föld körül.

Az Endeavour hattagú legénységgel érkezett az ISS-re, s június 1-jén tér vissza a floridai Kennedy Űrközpontba.

Az amerikai űrsiklóknak ez a mostani az utolsó előtti missziója. Utolsóként az Atlantist indítják majd a világűrbe, a tervek szerint július 8-án, s 12 napos küldetésével véget ér a 3 évtizeddel ezelőtt kezdődött amerikai űrsikló-program. Ezt követően - legalább 2015-ig - az Egyesült Államok csak az orosz Szojuz-űrhajók segítségével tud majd embereket feljuttatni az ISS-re.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×