eur:
401.97
usd:
366.25
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

A politikusok ellen fordult a nép haragja

Irakban egy al-Kaidához közeli szervezet vállalta a 155 ember halálát okozó vasárnapi robbantásokért a felelősséget. A polgárok haragja azonban egyre inkább a politikusok ellen fordul.

A nyugati inváziót követő háború évei után az irakiak még mindig halottaikat siratják, de most már saját kormányukra dühösek. A hétvégi dupla öngyilkos merénylet 2007 óta a legbrutálisabb támadás volt polgári lakosok ellen. A sokkot csak fokozza, hogy a 155 halott között volt egy óvodai buszon ülő 24 gyerek is.

A busz a robbanás idején éppen az igazságügyi minisztérium épülete mellett hajtott el, amely az egyik célpont volt.

Bagdadban azóta megerősített őrség vigyázza a kormányépületeket, és a környékbeli utcákat lezárták, mert hírszerzési információk szerint további közintézmények ellen akarnak támadásokat végrehajtani.

Az intézkedések azonban nem nyugtatják meg az irakiakat. Az egyik áldozat bátyja például azt mondta az AP-nek: "Maliki miniszterelnök állandóak a mellét veri a tévében, hogy javult a biztonsági helyzet, de miért nem jön ide és nézi meg a pusztítást?" A gyilkos merényletek kétségessé teszik, hogy az irakiak újraválasztják-e a kormányfőt.

Az időközben megindult vizsgálat szerint a két kisbusz átjuthatott a biztonsági ellenőrzőpontokon; a nagyobb jármű belsejét és motorterét átalakították, hogy bele tudják tenni az egy tonnányi robbanóanyagot. Kedden reggel az al-Kaidához közeli Iraki iszlám állam nevű szervezet vállalta a felelősséget, amely honlapján azt írta: "mártírjai" "a hitetlenek fészkét" támadták.

Az amerikai katonák, akik már csak iraki kérésre léphetnek be a városokba, most az irakiakkal együtt razziákat tartottak Bagdadban, valamint az északi Kirkukban és Moszulban, ahonnan feltételezések szerint segítették a robbantókat. Az egész országban hajtóvadászat folyik az elkövetők társai után és eddig több, mint 80 embert tartóztattak le, akikről a hatóságok azt mondják, hogy közük lehet a tömeggyilkossághoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×