eur:
389.25
usd:
361.43
bux:
68511.08
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Varsó felkarolta közös ügyünket

Már az amerikai sajtó is egyre nagyobb terjedelemben foglalkozik a közép-európai országok amerikai vízummentességért folyó harcával. Lengyelország amerikai nagykövete a Washington Postban azt írta, hogy az Egyesült Államok biztonságát növelné, ha a közép-európaiak engedély nélkül utazhatnának a tengerentúlra.

Miközben a közép-európai országokban hónapok óta kiemelt téma az amerikai vízummentesség, a tengerentúlon szinte nem is hallottak arról, hogy néhány állam évek óta ezért harcol.

Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban a közelgő elnökválasztás, a közel-keleti és az észak-koreai atomkérdés, valamint a terrorizmus elleni harc miatt csak sokadrangú témának számít a vízum.

A hathatós lobbizás miatt azonban úgy tűnik, a kérdés egyre nagyobb teret kap a politikában és a tengerentúli sajtóban is.

Bár a régió országai korábban már számos érvet felsorakoztattak a vízummentesség mellett, Lengyelország amerikai nagykövete a Washington Post szerdai számában merőben új szemszögből közelítette meg a kérdést:

Janusz Reiter szerint a beutazási engedély eltörlése nagyobb biztonságot jelentene Amerikának, a közép-európai országok ugyanis már kinyilatkoztatták, hogy az Egyesült Államokkal együtt szívesen kidolgoznának egy új rendszert, amellyel jobban nyomon követhetők lennének a beutazók.

A nagykövet ugyanakkor megjegyezte, Közép-Európa a kontinens legbiztonságosabb része, és a régió országai végig az Egyesült Államok mellett álltak a terrorizmus elleni harcban.

Az Egyesült Államok egyébként a bevándorlóktól való félelem mellett pont a terrorizmus elleni harc miatt vonakodik kiterjeszteni a vízummentességet az Európai Unió egészére.

Janusz Reiter megjegyzi, ezek az elvek racionálisak, de Közép-Európára nem kellene alkalmazni azokat.

Az InfoRádió által megkérdezett szakértők szerint Nyugat-Európa sokkal több veszélyt jelent az Egyesült Államokra nézve, mint Közép-Európa.

A Nagy-Britanniában élő muzulmánok például brit állampolgárként szabadon utazhatnak a tengerentúlra.

Janusz Reiter szerint az amerikaiaknak nem kell félniük attól, hogy az európaiak betelepülnek és elveszik előlük a munkát, az európaiaknak ugyanis sokkal vonzóbb, ha az Európai Unió egy másik tagállamában dolgozhatnak.

Ennek oka, hogy a munkaerőpiac - egy-két országot leszámítva - nyitott a közösségen belül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×