INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kuncze beszólását bírálta egy orosz lap

InfoRádió / MTI
Hálátlanságnak nevezte egy orosz lap, hogy a szabad demokraták elnöke a sárospataki könyvek átadása után Vlagyimir Putyin orosz államfőnek azt mondta: ha körülnéz otthon, akkor talál még olyasmit, ami visszaadható Magyarországnak.

A Kommerszant szerint Kuncze Gábor "sötét hálátlansággal" fizetett Vlagyimir Putyinnak.

A lap riportere szerint az orosz elnök erre a következő választ adta: "Ön azt mondta, hogy ha nálunk találunk valamit... A magam részéről viszont hálás vagyok önöknek, amiért törvényt fogadtak el arról, hogy ha önöknél kerül elő valami, akkor azt visszaadják Oroszországnak. Ezt fontos volt hallanunk morális okból."

A Kommerszant szerint Putyin arra célzott: nem bízik abban, hogy a sárospataki kötetekért bármit is kaphat cserébe Oroszország.

A Magyar Nemzeti Múzeumba a hét végén átszállított 136 kötetet az intézmény kupolatermében tizenhárom tárlóban helyezték el.

A tárlók közül kettő a legkorábbi vitrinekből származó úgynevezett nyilas-szekrény, a többi a kiegyezés körüli években használt asztali tárló.

A kupolaterem központi helyére kerültek azok az üvegtárlók, amelyekben a legértékesebb könyvritkaságok láthatók. Ilyen például Hartmann Schedel 1493-as világkrónikája, a Cronicarum Libri.

{{keretes_cim}}

"A Fővárosi Közgyűlés MIÉP-Jobbik-frakciója szerint a Vlagyimir Putyin orosz államfő és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök által oly lelkesen szorgalmazott múltfelejtés és a kapcsolatok új alapokra helyezése nem valósulhat meg úgy, hogy Magyarország szovjet lerohanását, kifosztását hirdető, a meggyilkolt és megbecstelenített százezreket emlékét sértő óriásobeliszk csúfítsa el továbbra is Magyarország legszebb terét. A MIÉP-Jobbik-frakció több alkalommal felhívta a politikai döntéshozók és a közvélemény figyelmét arra, hogy hazánkat nem kötelezik nemzetközi egyezmények a megszállás emlékművének köztéri elhelyezésére, annak szoborparkban, vagy az orosz katonák porhüvelyének otthont adó temetőben van a helye."


A címlapról ajánljuk