eur:
395.43
usd:
366.42
bux:
74079.76
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Iraki német kémügy - Berlin cáfol

Berlinben a kormány szóvivője cáfolta a New York Times című lap állítását, amely szerint a német hírszerzés együttműködött az amerikai felderítő szolgálattal Szaddam Husszein megbuktatásában. Az ügy miatt hétfőre összehívták a törvényhozásnak a titkosszolgálat működésével foglalkozó bizottságát.

Nem ez az első eset, hogy Bagdadban tevékenykedő német hírszerzők és az amerikai felderítés állítólagos együttműködése feszültséget okoz Berlin és Washington kapcsolatában - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

Noha az ügy hátterét a mai napig sem tárták fel maradéktalanul, az alighanem legtekintélyesebb amerikai napilap, a New York Times jelentése, amely szerint az iraki háború kirobbanása előtt éppen német hírszerzőktől értesült az Egyesült Államok katonai vezetése Szaddam Husszein titkos védelmi előkészületeiről, egyenesen megütközést keltett Berlinben.

Kitől származtak az információk?

Miután a német kormány szóvivője cáfolta a hírt, a New York Times és európai partnerkiadása, az International Harald Tribune már részleteket is közölt az információkból, de egyetlen alkalommal sem említette, hogy ezek a német hírszerző-szolgálattól, közismert nevén, a BND-től származtak.

A téma független szakértőjének számító Udo Ulfkotte tévényilatkozatában viszont rámutatott arra, hogy az iraki háború előtt és alatt az amerikai titkosszolgálat feltehetően birtokába jutott a német felderítők értesüléseinek és ezeket kérdezés nélkül felhasználta Szaddam Husszein rendszerének megbuktatása során. Ezáltal az Irakba behatoló amerikai erők pontosan tudták, hogy Szaddam Husszein hol akarta bevetni elitalakulatait.

Jövő héten bizonyítanak?

Berlinben a koalició kereszténypárti belpolitikai szakértője, Wolfgang Bosbach a titkosszolgálatot felügyelő parlamenti bizottság hétfőre összehívott ülésével kapcsolatban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ezen az ülésen várhatóan egyértelműen bizonyítani fogják, hogy a New York Times
téves állítást közölt az amerikai és a német hírszerzés Irakkal kapcsolatos együttműködéséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szeptemberre dönti el a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, hogy folytatja-e sportolói pályafutását. Az Infostart olimpiai tudósítójának a kardcsapatdöntő másnapján beszélt az edzőcsere következményeiről, a generációváltás sikeréről és arról is, hogyan áll a NOB-tagsági kampánya.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×