eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) üzleti fórumán az InterContinental Budapest Hotelben 2024. február 1-jén.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Nagy Márton: a kormány támogatná a hétvégén nyitva tartó balatoni vendéglátósokat

A nemzetgazdasági miniszer kijelentette, hogy a szezont elsőként az őszi-téli hétvégékkel lehet meghosszabbítani. A tárcavezető a magyar turizmus rekorderedményeiről számolt be.

"Nem mindennapi eredményekről tudok beszámolni, kilőtt a magyar turizmus" - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján, amelyen az ágazat rekordjait, a minden várakozást felülmúló főszezon számait ismertette. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy soha nem nyaralt ennyi honfitársunk az országhatáron belül, és soha nem látogatott ennyi nemzetközi turista Magyarországra. Hozzátette, a nyári szezonban keletkezik az éves vendégéjszaka-forgalom 41 százaléka, az idei pedig egy új csúcsokat beállító főszezon volt - írja a vg.hu.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy 2024 júniusáig a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák átlagos európai növekedését Magyarország utcahosszal, 150 százalékkal előzte az Eurostat adatai szerint. A három nyári hónap alatt Magyarország szálláshelyei közel 370 milliárd forint bevételre tettek szert, 11 százalékkal, infláció feletti mértékben túlszárnyalva a tavaly nyári eredményt.

A vendéglátóhelyek a nyári hónapok alatt, a tavalyihoz képest 10 százalékos forgalomnövekedést realizáltak,

valamint a külföldivendég-szám Magyarországon 19 százalékkal, Ausztriában 5 százalékkal, Horvátországban 4 százalékkal volt magasabb az év első hat hónapjában.

Azonban nem csupán bel-, hanem külföldön is sok pénzt költöttek a magyarok, ezt a charterjáratok számának emelkedése is jól mutatja. A magyar turisták legkedvesebb célpontja Horvátország, de toplistás még Olaszország, Spanyolország, Portugália, emellett a labdarúgó-eb miatt kiemelt célpont volt Németország és az olimpia miatt Franciaország is kiemelt célpont volt.

A budapesti repülőtér forgalma idén 16,3 százalékkal nőtt éves alapon, ami Róma után a második legnagyobb mértékű növekedés Európában, ezáltal augusztusig Ferihegy elérte a 11,5 milliós utasszámot. Nagy Márton tájékoztatása szerint

a 2024-es év várhatóan 17,5 milliós utasforgalommal zárul ez egymillióval meghaladja a csúcsnak számító 2019-es évet.

Az Egyesült Királyságból érkeznek a legtöbben, de már ott van az élbolyban Olaszország is hasonló volumennel, és kiemelkedő Németország, Spanyolország és Svájc irányából is a beutazó forgalom bővülése. Az utóbbi három országból volt 2024-ben a legnagyobb ugrás.

A Balatonon 3,4 százalékkal nőtt idén a belföldi és 5,2 százalékkal a külföldi vendégéjszakák száma - írja a lap. Jól indultak és népszerűek az új hajók, a kormány gondolkodik az összes balatoni komp lecserélésén, amivel teljessé válhat a balatoni hajóflotta megújulása. A nemzetgazdasági miniszter kijelentette, hogy

a kormány támogatja a balatoni szezon meghosszabbítását, de első lépésként a hétvégén is nyitva tartó vendéglátóhelyekkel lehet eredményt elérni.

A vidéki vendéglátóhelyek már kaptak egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, ha pályáztak korszerűsítésre, a főszezonon kívüli nyitva tartás kockázatos, de ilyenkor jön képbe az állam: tervben van, hogy adnak pénzt a hét végén nyitva tartó helyeknek, meg kell próbálni közösen kinyújtani a szezont, a kormány készül támogatni az erre vállalkozókat.

A tárcavezető a SZÉP-kártyákra is kitért, ezeken még körülbelül 100 milliárd forint "parkol", bár a költés 3,2 százalékkal nőtt, de a feltöltések is emelkedtek. Ennek az az oka, hogy sokan utaztak külföldre, így több pénz maradt itthoni költésre.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×