eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Analyst working with Business Analytics and Data Management System on computer to make report with KPI and metrics connected to database. Corporate strategy for finance, operations, sales, marketing
Nyitókép: NicoElNino/Getty Images

Baja van az OECD-nek Magyarországgal, és jelentős változtatásokat javasol

A versenyképességhez nagyon komoly fordulatra van szükség az OECD szerint – mondta Hornyák József, a Portfolio elemzője.

A forgalomalapú ágazati különadók csökkentését, valamint a telefonhívásokra és az SMS-ekre kivetett távközlési adó fokozatos kivezetését javasolja a magyar döntéshozóknak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet most közzétett jelentése. Ebben több más mellett azt is megállapítja az OECD, hogy Magyarországon gyenge a piaci verseny, alacsony a termelékenység, kevés a bölcsődei férőhely és magas az időskori szegénység kockázata. Felhívják a figyelmet arra is, hogy növelni kell a helyi vasúthálózat és az alacsonyabb rendű utak fejlesztésére fordítandó forrásokat.

"Számos intézkedést javasol az OECD Magyarország számára, alapvetően azért kellene végrehajtani ezeket a lépéseket, hogy az ország versenyképesebb legyen a nyugat-európai országokkal, növekedjen a hatékonysága, a termelékenysége, a gazdasági növekedés, felzárkózás egy jobb pályára tudjon állni, ennek a legfontosabb adata a termelékenység alakulása" – mondta Hornyák József, a Portfolio elemzője az InfoRádióban, és magyarázatként hozzátette:

a magyarországi termelékenység nagyon alacsony, jelentősen elmarad az OECD-országok átlagától,

és nagyjából feleakkora, mint a legjobb öt OECD-országban.

"Azt állapítják meg, hogy a nagy, nemzetközi, tőkeerős vállalatok nagyon erősek és jó termelékenységet értek el Magyarországon, ugyanakkor kettősség jellemzi az országot: tőkeszegény, alacsony termelékenységű és kis beruházási tevékenységgel jellemezhető, hazai piacra összpontosító kkv-k jellemzik az országot, nagyon komoly fordulatra van szükség az OECD szerint" – ecsetelte Hornyák József.

Nagyon fontos megállapítás, hogy a digitális átállás terén is sok a tennivaló.

"Magyarország a lemaradók közé tartozik,

csak egy példa: a cégek alig több mint 60 százalékának van honlapja, az OECD-országok átlagában ez 80 százalék. Ez azért is fontos, mert a mai világban amelyik cégnek nincs honlapja, az gyakorlatilag nem is létezik" – mondta.

Az OECD kritikákat fogalmaz meg az ellátásokkal, a bölcsődei férőhelyekkel és a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatban is.

"Rugalmasabb nyugdíjrendszert és korhatárt javasolnak, és manapság nem hagyható ki a zöld átállás, a klímavédelem, a megújuló energiaforrások használata, az OECD e területeken is lemaradást tapasztal" – húzta alá Hornyák József.

A hazai piaci versenyről is megvan az OECD véleménye: versenyt ösztönző szabályozás bevezetését tartja szükségesnek.

"Hiszen úgy látja, hogy

Magyarországon sokat romlott a piaci verseny,

és nagyon sok alacsony termelékenységű cég aránytalanul nagy piaci részesedést szerzett az elmúlt időszakban."

Az OECD szerint csökkenteni kellene a forgalmi alapú ágazati különadókat is, ezek ugyanis akadályozzák a termelékenyebb cégeket. Ezenkívül fokozni kell a korrupcióellenes intézkedéseket, és a GVH tekintetében is komoly reformokat lát szükségesnek az OECD, "jobban kell figyelni a cégek közötti összejátszásra, hatékonyabb vizsgálatokra van szükség".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×