eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Worker in forklift-truck loading packed goods in huge distribution warehouse with high shelves.
Nyitókép: Kamonchai Mattakulphon/Getty Images

Félmillió új munkavállalóra lesz szükség rövidesen, de mégis hogyan?

Kimerülőben a munkaerő-tartalék országos szinten és egyre nagyobb az igény a külföldről érkező munkavállalókra – mondja a munkaerő kölcsönzésével foglalkozó Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője, azt is hangsúlyozva, hogy miközben a KSH adatai szerint körülbelül 500 ezer új munkavállalóra lesz szükség az elkövetkező egy-két évben, előrejelzéseik alapján 100-150 ezer fő biztosítható belföldről.

Magyarországon teljes foglalkoztatottságról lehet beszélni, miután a munkanélküliségi ráta jelenleg 4,1 százalék körüli; Veszprém és Komárom Esztergom vármegyében a legalacsonyabb, Nógrád megyében pedig a legmagasabb. Az ország potenciális munkaerő-tartaléka mintegy 300 ezer fő, de ez regionálisan eltérő. A legnagyobb tartalék Észak-Magyarországon és az Alföldön található, itt összesen 164 ezer főről tudni – ismertette Mihályi Magdolna.

Mindeközben az ország gazdaságtörténetének négy legnagyobb beruházása jelenleg zajlik, részben emiatt pedig

körülbelül félmillió új munkavállalóra lesz szükség, de ennek – a Jobtain előrejelzései szerint – csak egy része, körülbelül 100-150 ezer fő lesz biztosítható,

az említett 300 ezer főből belföldön. Az ügyvezető meglátása szerint ezt áthidalandó elsőként meg kellene próbálni visszaterelni valahogyan a külföldre távozott potenciális magyar munkaerőt, másodsorban mobilizálni kellene a szomszédos országokban – például Ukrajnában, Szerbiában – élő külhoni magyarokat, bár az utóbbi évek azt mutatják, egyre nehezebb toborozni, miután már nem Magyarország a célország.

Utóbbiból következően a kölcsönző cégeknek, de leginkább a kormányzatnak is lépnie kellett, megteremtve annak lehetőségét, hogy további (esetleg harmadik) országokból is behozható legyen a munkaerő – tette hozzá a szakértő, hangsúlyozva, hogy nagyon szigorúan szabályozott, jelenleg 15 országra – Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kazahsztán, Mongólia, Montenegró, Vietnám, Oroszország, Brazília, Grúzia, Kirgizisztán, Venezuela és Kolumbia – van korlátozva, de kizárólag a hiányszakmákban.

Ami a hiányszakmákat illeti, komoly hiány mutatkozik mechanikagép- és villamosberendezés-összeszerelőkből, tehergépkocsi- és autóbusz-vezetőkből, targoncásokból és nehézgépkezelőkből, CNC-sekből, esztergályosokból és hegesztőkből, de a turizmus, vendéglátás területe is említhető – tette hozzá Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 6. 02:00
×
×
×
×