eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Worker in forklift-truck loading packed goods in huge distribution warehouse with high shelves.
Nyitókép: Kamonchai Mattakulphon/Getty Images

Félmillió új munkavállalóra lesz szükség rövidesen, de mégis hogyan?

Kimerülőben a munkaerő-tartalék országos szinten és egyre nagyobb az igény a külföldről érkező munkavállalókra – mondja a munkaerő kölcsönzésével foglalkozó Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője, azt is hangsúlyozva, hogy miközben a KSH adatai szerint körülbelül 500 ezer új munkavállalóra lesz szükség az elkövetkező egy-két évben, előrejelzéseik alapján 100-150 ezer fő biztosítható belföldről.

Magyarországon teljes foglalkoztatottságról lehet beszélni, miután a munkanélküliségi ráta jelenleg 4,1 százalék körüli; Veszprém és Komárom Esztergom vármegyében a legalacsonyabb, Nógrád megyében pedig a legmagasabb. Az ország potenciális munkaerő-tartaléka mintegy 300 ezer fő, de ez regionálisan eltérő. A legnagyobb tartalék Észak-Magyarországon és az Alföldön található, itt összesen 164 ezer főről tudni – ismertette Mihályi Magdolna.

Mindeközben az ország gazdaságtörténetének négy legnagyobb beruházása jelenleg zajlik, részben emiatt pedig

körülbelül félmillió új munkavállalóra lesz szükség, de ennek – a Jobtain előrejelzései szerint – csak egy része, körülbelül 100-150 ezer fő lesz biztosítható,

az említett 300 ezer főből belföldön. Az ügyvezető meglátása szerint ezt áthidalandó elsőként meg kellene próbálni visszaterelni valahogyan a külföldre távozott potenciális magyar munkaerőt, másodsorban mobilizálni kellene a szomszédos országokban – például Ukrajnában, Szerbiában – élő külhoni magyarokat, bár az utóbbi évek azt mutatják, egyre nehezebb toborozni, miután már nem Magyarország a célország.

Utóbbiból következően a kölcsönző cégeknek, de leginkább a kormányzatnak is lépnie kellett, megteremtve annak lehetőségét, hogy további (esetleg harmadik) országokból is behozható legyen a munkaerő – tette hozzá a szakértő, hangsúlyozva, hogy nagyon szigorúan szabályozott, jelenleg 15 országra – Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kazahsztán, Mongólia, Montenegró, Vietnám, Oroszország, Brazília, Grúzia, Kirgizisztán, Venezuela és Kolumbia – van korlátozva, de kizárólag a hiányszakmákban.

Ami a hiányszakmákat illeti, komoly hiány mutatkozik mechanikagép- és villamosberendezés-összeszerelőkből, tehergépkocsi- és autóbusz-vezetőkből, targoncásokból és nehézgépkezelőkből, CNC-sekből, esztergályosokból és hegesztőkből, de a turizmus, vendéglátás területe is említhető – tette hozzá Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×