eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Fiatal lányok sült keszeget esznek a vonyarcvashegyi strandon, ahol bemutató halászaton segítik a tavi háló húzását a 40 Halász Emléknap résztvevői 2012. augusztus 3-án. A háromnapos halászünneppé vált, kulturális és gasztronómiai programokat is kínáló rendezvényen felidézik a 40 balatoni halász csodálatos megmeneküléséről szóló legendát is.
Nyitókép: MTI/Varga György

30 ezerért is nehezen akad szakács a Balatonnál, de van, ahol nem tudtak árat emelni

Szinte minden balatoni étterem és büfé kinyitott az első nyári hétvégén. Sokan már a teljes nyári személyzetet felvették, van azonban, ahol napi 30 ezer forintért sem találnak munkaerőt.

Vannak olyan vendéglátósok, akik már néhány héttel ezelőtt hétvégente is nyitva voltak, sokan azonban június első hétvégéjén kezdték meg az idei szezont a Balatonnál.

A Sonline.hu-nak elsőként nyilatkozó egyik lellei vállalkozó utóbbiak táborát erősíti. „Azt hallottam a szállásadóktól, hogy nagyon nagy a foglaltság a településen, ezért is állunk pozitívan az idei nyárhoz is” – fogalmazott a férfi, megjegyezve, hogy szinte semmit nem emeltek a tavalyi tarifákon.

A lap érdeklődésére azt is elmondta, hogy könnyen talált munkaerőt a szezonra, több egyetemista és főiskolás fiatal is visszajár hozzájuk dolgozni, és a családot is bevonják a feladatokba. A lellei Napfénystrandról egy kollégája szintén úgy nyilatkozott, hogy a többi vendéglátóhellyel közösen összefésülték az árakat; nem „szálltak el”, szinte tavalyi díjakon dolgoznak, függetlenül attól, hogy sok minden drágult.

Az egyik balatonboglári vállalkozó – aki már az áprilisi hétvégéken is kinyitotta a kikötő mellett található büféjét – arról számolt be, hogy bő másfél hete naponta várja a vendégeket. Az üzletember a szezont illetően bizakodó, a munkaerővel kapcsoltban viszont már kevésbé. „Pultosból nagyon sok a jelentkező, de aki egy-két nyelvet beszélne, abból nagyon kevés van” – emelte ki. Problémaként említette, hogy nem igazán akad környékbeli jelentkező, ezért szállást is muszáj biztosítaniuk. Szakképzett szakácsra nagy szükségük lenne.

A napi 10-12 órás munkáért nettó 30 ezer forintot kínálnak, a túlórát pedig plusz pénzt fizetnek, de így sincsen megfelelő jelentkező.

Az Infostartnak nemrégiben egy Balatonalmádiban található cukrászda szakmai munkájáért felelős vezetője úgy nyilatkozott, abszolút megéri balatoni fagyizóban dolgozni. A fizetéseket illetően konkrét számokat ugyan nem említett, de mint fogalmazott, jobb a bérezés, mint egy diszkont élelmiszer-áruházban. „Azonban mosolygok, amikor 800 ezer forintos balatoni fizetésekről ír a sajtó” – jegyezte meg.

A Balatoni Turizmus Szövetség előzetes adatai szerint jó hónapokra számítanak a vendéglátósok.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×