eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Fiatal lányok sült keszeget esznek a vonyarcvashegyi strandon, ahol bemutató halászaton segítik a tavi háló húzását a 40 Halász Emléknap résztvevői 2012. augusztus 3-án. A háromnapos halászünneppé vált, kulturális és gasztronómiai programokat is kínáló rendezvényen felidézik a 40 balatoni halász csodálatos megmeneküléséről szóló legendát is.
Nyitókép: MTI/Varga György

30 ezerért is nehezen akad szakács a Balatonnál, de van, ahol nem tudtak árat emelni

Szinte minden balatoni étterem és büfé kinyitott az első nyári hétvégén. Sokan már a teljes nyári személyzetet felvették, van azonban, ahol napi 30 ezer forintért sem találnak munkaerőt.

Vannak olyan vendéglátósok, akik már néhány héttel ezelőtt hétvégente is nyitva voltak, sokan azonban június első hétvégéjén kezdték meg az idei szezont a Balatonnál.

A Sonline.hu-nak elsőként nyilatkozó egyik lellei vállalkozó utóbbiak táborát erősíti. „Azt hallottam a szállásadóktól, hogy nagyon nagy a foglaltság a településen, ezért is állunk pozitívan az idei nyárhoz is” – fogalmazott a férfi, megjegyezve, hogy szinte semmit nem emeltek a tavalyi tarifákon.

A lap érdeklődésére azt is elmondta, hogy könnyen talált munkaerőt a szezonra, több egyetemista és főiskolás fiatal is visszajár hozzájuk dolgozni, és a családot is bevonják a feladatokba. A lellei Napfénystrandról egy kollégája szintén úgy nyilatkozott, hogy a többi vendéglátóhellyel közösen összefésülték az árakat; nem „szálltak el”, szinte tavalyi díjakon dolgoznak, függetlenül attól, hogy sok minden drágult.

Az egyik balatonboglári vállalkozó – aki már az áprilisi hétvégéken is kinyitotta a kikötő mellett található büféjét – arról számolt be, hogy bő másfél hete naponta várja a vendégeket. Az üzletember a szezont illetően bizakodó, a munkaerővel kapcsoltban viszont már kevésbé. „Pultosból nagyon sok a jelentkező, de aki egy-két nyelvet beszélne, abból nagyon kevés van” – emelte ki. Problémaként említette, hogy nem igazán akad környékbeli jelentkező, ezért szállást is muszáj biztosítaniuk. Szakképzett szakácsra nagy szükségük lenne.

A napi 10-12 órás munkáért nettó 30 ezer forintot kínálnak, a túlórát pedig plusz pénzt fizetnek, de így sincsen megfelelő jelentkező.

Az Infostartnak nemrégiben egy Balatonalmádiban található cukrászda szakmai munkájáért felelős vezetője úgy nyilatkozott, abszolút megéri balatoni fagyizóban dolgozni. A fizetéseket illetően konkrét számokat ugyan nem említett, de mint fogalmazott, jobb a bérezés, mint egy diszkont élelmiszer-áruházban. „Azonban mosolygok, amikor 800 ezer forintos balatoni fizetésekről ír a sajtó” – jegyezte meg.

A Balatoni Turizmus Szövetség előzetes adatai szerint jó hónapokra számítanak a vendéglátósok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×