eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az E.ON Hungária által fejlesztett vonali feszültségszabályozó berendezés. Forrás: E.ON
Nyitókép: Forrás: E.ON

A napenergiára gyúr az E.ON is, okosítással próbálkozik

19 dunántúli és Budapest környéki körzetben kerülnek a hálózatra az új feszültségszabályozók

A lakossági és vállalati részről is megnövekedett naperőmű létesítési igény, az elkövetkező időszakban a villamos hálózatra kapcsolódó nagyszámú háztartási napelemes rendszer jelentős kihívás elé állítja a villamosenergia-hálózatok üzemeltetőit. A megújuló energia befogadásának biztosítására az E.ON Hungária Csoport nemrégiben egy közel négyéves, 74 milliárd forint értékű hálózatfejlesztési tervet jelentett be, melynek keretében mintegy 15 ezer különböző nagyságrendű beruházás valósul meg 2026-ig.

Az energiacég kutatás-fejlesztési programja, a Flex.ON révén a hagyományos hálózatépítéseknél gyorsabban, költséghatékonyabban, és az adott helyszín igényeire szabottan oldják meg vagy előzik meg a feszültségpanaszokat. Előzetes szimulációk eredményei alapján

17 darab innovatív hálózati okoseszközt, vonali feszültségszabályozót helyeztek fel az E.ON hálózatára, két továbbit pedig tavasszal telepítenek

Mivel a megújuló energiaforrások hálózatra kapcsolása a megnövekedett igények miatt a hagyományos technológiákkal néhány hónap alatt nem megvalósítható, a nagyszabású hálózatfejlesztési program mellett egy komplex hálózati innovációs programot is kidolgozott az energiavállalat.

A 19 darab vonali feszültségszabályzó telepítését a – korábban Innovációs és Technológiai Minisztérium – mai Energiaügyi Minisztérium által meghirdetett „A villamos energia hálózat stabilitását és rugalmasságát innovatív eszközökkel biztosító fejlesztések megvalósítása” pályázat keretein belül valósítja meg az E.ON 45 százalékos állami és 55 százalékban saját forrásból.

Az eszközök felszerelésük helyén azonnal csökkentik és kiegyenlítik a feszültségingadozásokat, ráadásul mobilak: szükség esetén akár 24 órán belül áthelyezhetőek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×