eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Calculator with wooden house and coins stack and pen on wood table. Property investment and house mortgage financial concept
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Takács Ernő: bővül az ipari ingatlanpiac, de a szállodaszektor is izgalmas időszak elé néz

Az ipari ingatlanok piaca lesz a Magyarország–Budapest stand fókuszában a világ egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési kiállításán Cannes-ban március 14. és 17. között. A szektort érintő főbb piaci folyamatokról az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke beszélt.

"Az ipari-logisztikai ingatlanok piaca szárnyal Magyarországon. Ez a legnagyobb fejlesztési ütemet felmutató szektor a magyar ingatlanpiacon" – mondta az InfoRádióban Takács Ernő, a legnagyobb magyar ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke.

Mint mondta, nemcsak az európai trend mutatkozik meg Magyarországon, a tudatos gazdaságfejlesztési programok, projektek, ipartelepítési koncepciók is. Ennek köszönhetően is bővül ez a szektor, nemcsak a logisztika, hanem az ipari parkok is.

Az utóbbi években számos hátráltató tényező veszélyeztette a szektort. Valamennyi ingatlanfejlesztési projekt szenved az építési költségek, anyagárak növekedésétől. Ez már lassuló képet mutat, de nagyon tudatos tervezési, építésszervezési munkával, kivitelezőválasztással lehet csökkenteni ezeket a rizikófaktorokat, és így valóban költség- és energiahatékony épületeket lehet létrehozni – magyarázta az elnök.

Tavaly, egy évvel a pandémiás helyzetet követően a home office lendülete kifutott, így bővült a magyarországi irodapiac:

mintegy 300 ezer négyzetméter irodaterületet adtak át az ingatlanfejlesztők az elmúlt évben.

"Örvendetes, hogy ezek mind megteltek bérlőkkel, miközben az üresedési ráta nem növekedett. Vagyis ez a piac bővült, és reményeink szerint ez a lendület tovább tart" – mondta Takács Ernő. A lendületet segíti az energiakrízis, mert az irodabérlők most már kifejezetten az energiahatékony, olcsó üzemeltetési költségű irodabérleteket keresik. Az a fejlesztő, aki ilyen épületet hoz létre, versenyelőnyt élvez.

Az ipari-logisztikai piac is évek óta nem látott ütemben bővül: tavaly 400 ezer négyzetméter volt a piacon a kínálatnövekedés. A kereslet eközben meghaladta az 500 ezer négyzetmétert, tehát a bővülés tovább tarthat 2023-ban is. Ez többek közt annak is köszönhető, hogy komoly vidéki fejlesztések is megjelentek.

Az ipari ingatlanok összterülete országosan 4,5 millió négyzetméterre nőtt, ebből még mindig hárommillió négyzetméter Budapesten és környékén van. További egymillió négyzetméter körüli fejlesztést terveznek.

A hotelszegmensben is jó pár fejlesztés zajlik mind a budapesti régióban, mind pedig országosan.

A pandémia vesztese egyértelműen a vendéglátás és a szállodaszektor volt, emiatt ellentmondásos helyzet alakult ki. Az energiaárak növekedése sem kedvez a szektornak, ugyanakkor a turizmus továbbra is az átlagosnál nagyobb ütemben növekszik, nemcsak Budapesten, hanem Magyarországon is. Ez feltételezi a további szálláshelyek létesítését, a további fejlesztések megvalósítását. Ebben a helyzetben izgalmas időszak elé néz a szállodaszektor az elnök szerint, éppen ezért mutatnak be több olyan szállodafejlesztési projektet is Cannes-ban a Magyarország–Budapest standon, ami érdeklődésre tarthat számot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×