eur:
393.58
usd:
368.73
bux:
65681.18
2024. április 23. kedd Béla
Ácsteszér, 2022. november 14.MTI/Bodnár Boglárka
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Elemző: az élelmiszerárak legfeljebb stabilizálódnak, csökkenés nem lesz

Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője szerint a drágulás lassulása mögött nemzetközi, hazai és technikai tényezők is állhatnak. Az élelmiszerárak várhatóan a tavaszi hónapokban stabilizálódnak.

"A mostani forinterősödés az importált élelmiszerek árára lehet elsősorban kedvező hatással, ha tartós marad, de ez várhatóan nem egyből látszik majd meg a bolti árakon" – mondta az InfoRádióban Erdélyi Dóra, az Oeconomus senior elemzője.

Kifejtette: leghamarabb a tavaszi hónapokban várható stabilizálódás az élelmiszerárakban, és ha az ársapkákat kivezeti a kormány, akkor még lehet egy egyszeri megugrás, de ezt követően rendeződhet a piaci helyzet.

Arról is beszélt, hogy a gabonatermékek világpiaci exportára jelenleg is csökken, mivel igen jó volt a déli féltekén a termés és a betakarítás. "Ez a hatás pedig kiegészülve az erősebb forinttal idővel hazánkba is begyűrűzhet. A hazai gabona- és a lisztárakban is megjelenhet a következő hónapokban" – jelentette ki Erdélyi Dóra.

Az elemző úgy véli:

a hazai infláció várhatóan januárban még kis mértékben tovább emelkedhet.

Januárban a csúcsára ér, és várhatóan február-márciusban fordul le. Erre az erősebb forint is rásegíthet, így év végére akár már egy számjegyű is lehet az infláció. Emögött több ok is áll:

  • nemzetközi tényezők
  • hazai tényezők
  • technikai tényezők

A hazai tényezőben a visszafogottabb belső kereslet, a hazai fogyasztás várható csökkenése számít bele, amit a magas infláció okoz. Ez rontja keresetek vásárlóértékét, és a lakosság kevesebbet tud költeni.

A rezsiköltségek emelkedése is szerepet játszik az élelmiszerárak alakulásában, ezek ugyanis szintén visszafogják a termékek iránti lakossági keresletet, ezáltal az áremelési lehetőségeket is. Erdélyi Dóra hozzátette: inkább az árnövekedés megállására lehet számítani, mint árcsökkenésre, mivel az árakat kevésbé hajlandók csökkenteni a kereskedők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×