eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Thunderstorm over Budapest Parliament
Nyitókép: Photographer and videographer fr/Getty Images

Oeconomus: az éves gázfogyasztás 6-7 százaléka hiányzik majd Európából

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatói szerint a magyar gazdaságot 2023-ban elkerüli a recesszió, de a lassan egy éve tartó háború komoly gazdasági kihívást jelent. Az intézet összefoglalta a 2023-as hazai gazdasági kilátásokat.

Jó állapotban találta 2020-ban a koronavírus-járvány a magyar gazdaságot, a pandémiát is jól átvészelte, a lassan egy éve indult háború azonban komoly kihívást jelent – hangsúlyozta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója. Pásztor Szabolcs szerint ugyanakkor a magyar gazdaságot 2023-ban elkerüli a recesszió. A nagy nemzetközi szervezetek kivétel nélkül ezt jósolják, még a legpesszimistább előrejelzés, az Európai Bizottságé is stagnálással, 1 százalékos növekedéssel kalkulál. Az IMF és az EOCD pedig az eurózónához képest 0,8-1 százalékos növekedési többletet is vár.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány előrejelzése szerint

a következő hetekben 25 százalék felett tetőzik az infláció,

majd a második félévben gyorsuló ütemben csökken, és már akár novemberre egyszámjegyű lehet. Kiemelték azt is: a magas élelmiszerárakhoz nagyban hozzájárul, hogy Magyarországon a rendszerváltás után leépítették a mezőgazdasági és feldolgozó kapacitásokat, és ezeket azóta sem sikerült visszaállítani. Az élelmiszerek idén nem lesznek olcsóbbak, de megáll majd a drágulás – mondta Erdélyi Dóra senior elemző. Tavaszra várható az élelmiszer-infláció stabilizálódása, amiben része lesz egyebek mellett a kedvezőbb forintárfolyamnak is.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szerint a tavalyi gázválság idén nem ismétlődik meg, bár valószínűleg 30 milliárd köbméter gáz, tehát

az éves fogyasztás 6-7 százaléka hiányzik majd Európából.

Németh Viktória senior kutató szerint a földgáz ára várhatóan a Covid-járvány előtti szint 3-4-szeresén stabilizálódik, és nagy valószínűséggel nem lesz olyan extrém kilengés, mint 2022 augusztusában.

Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója úgy gondolja, hogy a háború idén sem fejeződik be. Az intenzitása ugyanakkor enyhül majd, mert Ukrajna és Oroszország sem tudja biztosítani a fegyver- és emberi erőforrás utánpótlását.

Bendarzsevszkij Anton szerint tartós rendezésre kicsi az esély, befagyott konfliktussá alakulhat a háború. Ha Oroszország nem szenved egyértelmű vereséget, akkor a jelenlegi orosz vezetés is a helyén marad, így pedig hosszú távon elszigetelődhet Moszkva. Tartós megoldás nélkül az ukrán gazdaság sem indulhat fejlődésnek, ennek következményei pedig szomszédos országként Magyarországnak is kockázatot jelentenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×