eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay

Perlusz László: nem kizárt a minimálbér 15 százalékos emelése, de még várni kell

A VOSZ elnöke felhívta a figyelmet: bár már megkezdődtek az egyeztetések, azokon még nem vett részt a kormányt képviselő gazdaságfejlesztési minisztérium.

Abban egyet tudtunk érteni, hogy mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy a legkisebb keresetek, különös tekintettel a minimálbérekre, megőrizzék a vásárlóértéküket – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke.

Nemcsak szociális- és emberségességi szempontból, hanem a magyar gazdaság szempontjából is fontos, hogy valóban ne csökkenjen a legkisebb keresetűek vásárlóértéke. A szövetség elnöke szerint konkrét számok még nincsenek, meg kell várni a legnagyobb szakszervezeti szövetséget és a kormányzatot, hogy részt vegyenek a tárgyaláson.

Perlusz László kifejette: a VKF egy három oldalú egyeztető fórum, amit a kormányzat fog működtetni, és december 1-je után várható az összehívása. A foglalkoztatáspolitika most átkerült a gazdaságfejlesztési minisztériumhoz, és velük is egyeztetni kell. A szociális hozzájárulási adó a legjelentősebb közterhe ma a munkabéreknek, ennek hagyománya van.

A kormányzat 2016 őszén döntött egy program indításáról az akkor 27 százalék fölötti szociális hozzájárulási adó csökkentéséhez. A szövetség elnöke arra számít, hogy a kormányzat továbbra is mindent el fog követni a költségvetés nehéz helyzetében is, hogy továbbhaladjon ezzel a programmal. Megjegyezte: ha a kormány ebben partnere lesz a munkaadóknak, akkor ők is mindent el fognak követni azért, hogy megőrizhető legyen a legkisebb keresetek reálértéke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×