eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Moldova beperelné a Gazpromot

A moldovai kormány azt fontolgatja, hogy pert indít az orosz energiavállalat ellen a földgázszállítások jelentős csökkentése miatt.

Az orosz energiától függő volt szovjetköztársaságba negyven százalékkal kevesebb földgáz érkezik a Gazpromtól, ami miatt Moldova csak nehézkesen tudja ellátni 2,5 milliós lakosságát villanyárammal.

"Jogászok mérlegelik, hogy a szerződés be nem tartása miatt lehet-e szankciókat kivetni" Oroszországra - mondta el Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes a PRO-TV tévécsatornának hétfő este.

Hozzátette:

a lehetőségek körvonalazódása után eldöntik, hogy milyen irányba tegyenek lépést.

Moldova olyan szerződést kötött a Gazprommal, amely a gáz és az olaj esedékes piaci árának függvényében hónapról hónapra változik.

Chisinau elítélte Oroszország ukrajnai háborúját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×