eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén működő olajtartálytelepen 2022. augusztus 15-én. Ide fut be a cseh olajimportot biztosító másik vezeték, az IKL csővezeték is. A telep tárolókapacitása 1 675 000 köbméter.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Oroszország importfüggősége nagyobb, mint sokan gondolnák

Az Európai Unió olyan speciális termékeket is szállít, melyet Oroszország más államokból nehezen szerezhet meg – mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső senior elemzője.

Oroszország nemcsak az export tekintetében fontos szereplője a globális kereskedelemnek, hanem az importját tekintve is meghatározó tényező – jelentette ki az InfoRádióban Braun Erik, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső senior elemzője.

Az ország importja csak 1,3 százalékot tesz ki a globális összimport arányát tekintve, de exportoldalon sem sokkal magasabb ez az arány. Azt érzékeljük, hogy az energiahordozók terén milyen pozíciója van Oroszországnak a globális kereskedelemben, az importban a legfontosabb partnere Kína, a termékek csaknem negyedét onnan szerzi. A második legfontosabb kereskedelmi partnere Németország közel 12 százalékos részesedéssel. Az Európai Unió többi tagállama viszonylag kis szerepet tölt be az orosz importban, de

a 27 tagállam együttesen megközelítőleg 40 százalékát adja az orosz importtermékeknek,

ami az elemző szerint "kimagaslóan nagy arány" és ezáltal az uniós tagállamok egységként a legfontosabb kereskedelmi partnerei Oroszországnak.

Oroszország az Európai Unióból leginkább gyógyszertermékeket, komplexebb feldolgozóipari termékeket, járműveket, alkatrészeket, elektronikai eszközöket és azok alkatrészeit importál. A szakértő hangsúlyozta: egy-egy termék esetében az import aránya akár az 50-60 százalékot is meghaladhatja, tehát egyes speciális terméket szinte kizárólag vagy nagy arányban az unióból szerez be Oroszország.

Braun Erik szerint ha ezek a termékek nem érkeznek be, akkor komoly hatást gyakorolhatnak a gazdaságra, a helyettesítésük más országokból korlátozott. Megjegyezte: kevés olyan ország van, amely képes ilyen komplex termékek exportálására.

Az energia és a gázolaj kapcsán mi is érezzük, milyen függőségben vagyunk Oroszországtól. Az elemző kifejtette,

az uniónak nem annyira fontos exportpiaca Oroszország, mint amennyire az energiahordozók esetén ez az importoldalon tapasztalható.

Az elemző szerint ha ezt a tagállamokra lebontjuk, akkor a balti államok erősebben kitettek. Magyarország a közép-európai régióhoz tartozik, itt is magasabb az exportpiaci függőségünk.

Az adatok alapján a magyar export 1,7 százaléka irányul Oroszországba. Vannak olyan termékek, ahol ez kiugróan magas arány lehet, így néhány gabonafélékben, kukorica, napraforgó esetében ez az arány 20 százalék körüli, de bizonyos gyógyszereknél is magas arányban szállítunk termékeket Oroszországba.

"Ez azt jelenti, hogy ezen piacoknál erősebb lehet a kereskedelmi korlátozások hatása" – tette hozzá az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső senior elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×