eur:
389.29
usd:
362.98
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Meki Batu, Ethiopia - Young pepper plants growing in a dry cracked field at the Fruit and Vegetable Growers Cooperative in Meki Batu.
Nyitókép: Edwin Remsberg/Getty Images

Szakértő: a klímaváltozás már az élelmiszer-ellátást is veszélybe sodorhatja

Hosszú távon az élelmiszer-biztonság kérdését is felvethetik Európában a klímaváltozás következtében kialakuló egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok – mondta az InfoRádiónak az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső szenior elemzője.

A klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé válik az időjárás, idén nyáron hőséget és csapadékhiányt hozott, így aszályt teremtve az egész kontinensen. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) is azt publikálta még augusztusban, hogy az Európai Unió területének 47 százalékán figyelmeztetést adtak ki az aszály miatt. "Ez meglehetősen magas arány, és ezeken a helyeken vagy teljesen elveszett a termés, vagy csak korlátozott mennyiséget tudtak betakarítani" – emlékeztetett az InfoRádióban Flór Nándor László, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső szenior elemzője.

Hosszú távon ez felveti az élelmiszer-ellátottság, az élelmiszer-biztonság kérdését is. Rövid- és középtávon ezek az – egyszerinek tűnő események miatti – kieső hozamok fedezhetők. Most például Magyarország kukoricából némi behozatalra fog szorulni, de ez egyelőre még biztosított.

Tavaly mintegy 49 millió tonna gabonát tudott exportálni Ukrajna, a háború miatt idén alig a fele, 20-25 millió tonna ukrán gabonaexport várható. A kieső termelés pedig felhajtja az árakat.

Az élelmiszerárak kettős hatás miatt emelkednek. A háború miatt Ukrajna kevesebb alapvető élelmiszert tud megtermelni és exportálni, mindehhez pedig hozzájárul az energetikai költségek emelkedése, hiszen az alapvető élelmiszerek feldolgozása, az élelmiszerek készítése és fuvarozása drágul. Ráadásul Magyarországnak nincsen tengere, ezért elsősorban szárazföldi szállítmányozás jöhet szóba, ott pedig az elszálló üzemanyagárak jelentenek árfelhajtó tényezőt.

Flór Nándor László megjegyezte: az infláció valószínűleg mindaddig magas marad, amíg az energetikai költségek magasak, a termelési költségek ugyanis hosszú távon mindenképpen beépülnek az élelmiszerek árába is. Várakozásaik szerint a következő egy-két évben a korábbi egy-két évtized nagyon alacsony inflációs környezetéhez képest magasabban fog alakulni az infláció.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×