eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Ukraine, Kyiv - 2 June 2021: Yellow Suzuki Vitara car moving on the street. Editorial
Nyitókép: YuriyVlasenko/Getty Images

Autópiac: veszélyes előzésbe kezdett a Suzuki Vitara

A szeptemberi összesítés szerint az idei újautó-eladási versenyt az SX4 S-Cross vezeti a KIA Ceed előtt, de már a Vitara is lőtávolba került.

Összességében szeptemberben valamivel kevesebb autót helyeztek forgalomba itthon, mint tavaly ilyenkor, és a negyedéves adatok sem túlzottan biztatóak. Az összesítés szerint július és szeptember között 28 361 autó állt forgalomba itthon – írja a Datahouse friss adatai alapján a Pénzcentrum.

Ez 4,6 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában volt, a 2020-as adatokhoz képest pedig már 17,6 százalékos a lemaradás.

A szeptember "csak egy kicsit" volt rosszabb, mint 2021-ben volt, mindössze 1,1 százalékkal kevesebb személyautó kapott magyar rendszámot, mint tavaly ilyenkor. 2020-hoz képest itt is jókora az elmaradás, 17,7 százalékkal kevesebb kocsi kapott magyar rendszámot.

Ami a márkákat illeti: a szeptemberi forgalomba helyezési versenyt a Suzuki nyerte (1211 autóval), mögötte a Volkswagen (1025) és a Toyota (841) áll a dobogón.

Éves összesítésben azonban még mindig a Toyota vezet, több mint 1000 új forgalomba helyezés az előnye a Suzukival szemben, a VW pedig már 2000-nél is többel van lemaradva. A negyedik helyért a Ford és a KIA szorosan versenyez, és a Dacia-Skoda párharc is elég szoros.

A modellek éves összesítésében még mindig elég magabiztosan a Suzuki SX4 S-Cross vezet 5038 forgalomba helyezéssel. Mögötte pedig már feljött a KIA Ceed nyakára a Vitara is (3201 vs. 3139), de a Dacia Duster és a Toyota Corolla is felérhet még a képzeletbeli dobogóra.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 21:40
×
×
×
×