eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Magyar Bankszövetség: a kamatstop már a GDP bővülését veszélyezteti

A kormánynak ki kellene vezetnie a kamatstopot, mert az piactorzító és aránytalanul nagy terheket ró a pénzintézetekrek – mondta Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese.

A kamatstop féléves meghosszabbításának terhe megközelíti egy teljes évi bankadó összegét és mintegy 70 milliárd forintos veszteséget jelent a pénzügyi szektornak – mondta Sütő Ágnes. Azt is közölte, hogy ezzel együtt a bankok éves többletterhe már meghaladja az 500 milliárd forintot, ami nagyságrendileg a pénzintézetek teljes, tavalyi éves eredményével azonos.

A Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese arról is beszélt, hogy az általános gazdasági nehézségek a hitelintézeteket is ugyanúgy sújtják, mint a gazdaság többi szereplőjét. Ráadásul a háborús helyzettel összefüggő recessziós kockázatok miatt a bankoknak külön céltartalékot is kell képezniük, ami tovább növeli a terheiket.

Sütő Ágnes azt mondta, hogy az extra terhek miatt körülbelül 4000 milliárd forintnyi hitel kihelyezése hiúsul meg. Ez pedig azt jelenti, hogy

elveszítjük a GDP bővülésének 1 százalékát

– tette hozzá a bankszövetség főtitkárhelyettese.

Emlékeztetett rá, hogy a bankszektornak elemi érdeke a hitelezés fenntartása és az ügyfelek fizetőképességének megőrzése, de ugyanígy kötelessége a betétesekkel és a tulajdonosokkal szemben a prudens működés, valamint a gazdasági fejlődés támogatása is.

A magyar gazdaság növekedése érdekében a Magyar Bankszövetség

a piactorzító kamatstop fokozatos kivezetésének elindítását tartja egyedül megfelelő szakmai megoldásnak

– hangsúlyozta Sütő Ágnes.

Erről folyamatosan zajlanak a tárgyalások, hiszen a kormány tisztában van a bankszövetség álláspontjával – közölte a szervezet főtitkárhelyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×