eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester beszél a Videoton Holdint Zrt. napelemparkjának sajtóbejárása előtt tartott tájékoztatón a cégcsoport székhelyén, Székesfehérváron 2019. augusztus 6-án. A naperőművet kísérleti jelleggel, mintegy kétszázmillió forintból létesítette a Videoton székesfehérvári ipari parkjában.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Cser-Palkovics András: senki nem akar energiát adni a településeknek

A polgármester szerint, ha van valami, amit Európában ma közvetlenül óriási veszély és válság fenyeget, az a települések, a falvak és a városok világa, a helyi közszolgáltatások biztosítása.

Az egész Európát fenyegető energiaválság lecsapni készül a helyi közösségekre is – emeli ki Facebook-bejegyzésében Cser-Palkovics András. Szerinte aki figyelmesen nézi a híreket, az már hallja a figyelmeztető hangokat Európából, és most már egyre többször Magyarországról is.

„Van, ahol azt halljuk, hogy lekapcsolják vagy korlátozzák a közvilágítást, bezárják az uszodákat, a sportlétesítményeket, a színházakat, lemondják a rendezvényeket, villogóra állítják a közlekedési lámpákat. Van, ahol nincs gáz a távfűtéshez, amott megduplázzák az árát” – sorolja Székesfehérvár fideszes polgármestere figyelmeztetve: az említett európai példák csak a válság kezdetét jelzik, amikből általános, szinte minden települést érintő döntéskényszer is lehet, hazánkban is.

Hozzáteszi: biztos abban, hogy a felelős városvezetők – pártállástól függetlenül – már hetek óta „vért izzadnak”, hogy biztosítsák valahogy a településük legalapvetőbb szolgáltatásainak (pl. óvoda, bölcsőde, nyugdíjasotthonok, közösségi közlekedés, háziorvosi rendelők) őszi, téli működtetését.

Miközben már ajánlatot sem kapnak az energiaszektortól a villamosenergia, valamint a gáz beszerzésére kiírt pályázatokon.

„Egyre többször fordul elő, hogy senki nem akar energiát vagy gázt adni intézményeinknek. Ha pedig kapunk is ajánlatot, akkor a tavalyi árhoz képest sokszoros, immáron szinte tízszeres áron. Ez pedig egész egyszerűen egyre több területen kifizethetetlen” – emeli ki Cser-Palkovics András.

A városvezető tehát a legfontosabb kérdések egyikének azt tekinti ma, hogy a települések mivel, mennyiért és miből fűtik majd az óvodát, a kórházat vagy éppen a nyugdíjasotthont. Bízik benne, hogy jól kezelik majd ezt a válságot, de mint írja, ez leálló, csődbe menő településekkel és megszűnő helyi szolgáltatásokkal nem fog sikerülni.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a problémát nem a városok és falvak okozták, ők csak elszenvedői a háború és a rossz döntésekből fakadó európai energiaválság következményeinek. Csak lokálisan megoldani tehát azt nem is lehet – véli.

Cser-Palkovics András szerint nem vitás, hogy az önkormányzatiság a cselekvőképességről is szól, ezért hetek óta számolnak és döntéseket készítenek elő, amik célja, hogy legalább az alapvető (törvényileg kötelező) helyi közszolgáltatásokat és a munkahelyeket biztosítani tudják. „Ennek érdekében nincsen tabu. Minden, a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek vagyunk meghozni!” – írja.

Ígérete szerint a héten már tájékoztatást fog adni a székesfehérvári számokról, valamint a megoldási irányokról. Utóbbiak tekintetében a közgyűlés hozhatja majd meg a döntéseket.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×