eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Watches - pocket or wrist, Personal Accessory, Clock, Design Watches, jewels,
Nyitókép: AlexGreen42/Getty Images

Felértékelődött a pénzzé tehető értéktárgy

Az infláció jelentősen átírta a magyar lakosság pénzügyi várakozásait és a megtakarítási formák kedveltségét is, előtérbe kerültek ugyanis a könnyen pénzzé tehető értéktárgyak, köztük az ékszerek és a befektetési célú aranytömbök a megtakarítási célok között – derül a BÁV Zálog kutatásából. A részletekről a táraság zálogüzletágának igazgatóját kérdeztük.

Dandé Imre szerint a kutatás legfontosabb eredménye, hogy a megemelkedett infláció a magyar lakosságot is erőteljesen érinti, átírva a családok pénzügyi helyzetét. Ugyancsak jelentős változás állt be a megtakarítások terén. A tartalékkal egyáltalán nem rendelkezők aránya egy év alatt 9 százalékponttal emelkedett, és elérte a 40 százalékot, ráadásul a legtöbb megkérdezett esetében a meglévő megtakarítások is csupán néhány hónapra elegendő tartalékot jelentenek – ismertette a felmérés részleteit a BÁV Zrt. zálogüzletágának igazgatója.

A megtakarítási formák népszerűsége is változott. Az, hogy a válaszadók harmada készpénzben tartja megspórolt vagyonát, nem jelent fordulatot, az viszont már annál inkább, hogy a bankbetétet választók aránya 9 százalékponttal 20 százalék alá csökkent. Az államkötvények és részvények kedveltsége ennél is nagyobbat esve egy év alatt megfeleződött.

Az értéktárgyak ugyanakkor rendkívül népszerűek:

a válaszadók közel 20 százaléka rendelkezik adott esetben pénzzé tehető ékszerrel, nagy értékű karórával, műtárggyal vagy például az egyre népszerűbb befektetési célú aranytömbbel.

A megkérdezettek közel 70 százaléka érzi úgy, hogy az áremelkedések jelentősen rontják anyagi helyzetüket.

10-ből 8 válaszadó esetében a fizetésük már nem követte az infláció növekedési ütemét.

Míg a BÁV Zálog tavalyi kutatásából az derült ki, hogy a megkérdezettek zöme a pandémiás helyzet enyhülésével az első komolyabb kiadását nyaralásra akarta szánni, addig idén inkább újratervezik a költéseiket, és elhalasztják a nem létfontosságú kiadásaikat. „Valószínűleg a nyaralások fogják megszenvedni az emelkedő költségeknek a hatását” – fogalmazott Dandé Imre.

Hozzátette: a prioritások megváltozása más területeket is érint: míg tavaly a válaszadók 15 százaléka tervezett gépjárművásárlást, addig idén ez az arány már csupán 5 százalék – a válaszok alapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×