INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

mnb

virág barnabás

kamatemelés

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke felszólal a jegybank 2019. évi üzleti jelentéséről és beszámolójáról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 16-án.

Virág Barnabás: folytatódik a fokozatos, határozott kamatemelés

Infostart / MTI

A magyar infláció a harmadik negyedévig emelkedni fog, az éves átlag 9-10 százalék között lehet - mondta az MNB alelnöke.

A magas infláció globális jelenség, és ha ez nem oldódik, nehezíteni fogja a magyar gazdaságpolitika helyzetét is - hangsúlyozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Hitelezés 2022 - Portfolio konferencián.

Kifejtette, a helyzet kezeléséhez a magyar gazdaságpolitikában összehangolt lépésekre van szükség, amelyhez négy plusz egy hozzávaló szükséges: rövidtávon folytatódnia kell a monetáris szigornak, ezt ki kell egészíteni fegyelmezett költségvetési politikával, erősödő piaci versenyre van szükség, az egyéni döntések szintjén is kooperatív magatartást kell tanúsítani, középtávon pedig fenntartható növekedési reformokat kell végrehajtani.

Virág Barnabás közölte:

fokozatos, változatlanul határozott alapkamat-emelés szakasz következik, a reálkamatok további emelése mellett.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az infláció csökkentéséhez összehangolt fiskális és monetáris politikára van szükség. A költségvetési egyensúly helyrebillentésével érdemes a folyamatot elkezdeni, érdemes a kiadási oldalra figyelni, illetve előre kell venni azokat az intézkedéseket, amelyek egyszerre képesek javítani a költségvetés hiányát és a folyó fizetési mérleg egyenlegét - hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy a magyar infláció a harmadik negyedévig emelkedni fog, az éves átlag 9-10 százalék között lehet, a monetáris politika elsődleges feladata pedig a másodkörös inflációs hatások megtörése. Ezért a monetáris szigorítás a következő időszakban folytatódik, továbbra is a legfontosabb eszköz a kamatok emelése lesz, az eddigiek hatása már látszik, a hitelezési feltételek szigorodnak, a megtakarítási kondíciók javulnak - ismertette Virág Barnabás, hozzátéve, olyan kamatszintet kell kialakítani a magyar gazdaságban, amelynek megtartása biztosítja az inflációs cél fenntartható elérését.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Virág Barnabás a Portfolio Hitelezés 2022 konferencián
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018