eur:
389.33
usd:
361.5
bux:
68509.47
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Glasshouse Images/Getty Images

A Mol légi személyszállítással foglalkozó céget alapított

Számos területen jelen van a cégcsoport, most újabb zárkózik fel ezek közé.

A Mol Transportation Services Kft. néven új céget alapított március végén - a korábbi tervek szerint a Budapest Airport visszavásárlásában is közreműködő - Mol Nyrt. olajipari vállalat. A cég úgy tűnik, nem csak a kávézók és buszok üzemeltetésében, valamint a hulladékkezelésben akar megjelenni, hanem a légi szállításban is - írta a hvg360.hu híre alapján a napi.hu.

A cégbejegyzési adatok alapján a 3 millió forint jegyzett tőkével alapított kft. légi szállítóeszköz kölcsönzésével és légi szállítást kiegészítő szolgáltatással is foglalkozik majd.

Mint ismert, az állam szeretné megvásárolni a Budapest Airport Zrt.-t, a ferihegyi repülőteret üzemeltető céget, ám ezt a tervet 2021 decemberében, előrehaladott tárgyalások után egyelőre jegelték (több más nagyberuházással együtt, több, gazdasági "takarékossági" lépés során), de a tárgyalások februári hírek szerint nem álltak le, csak lassultak, gazdasági okok és a választások miatt.

Az akkori tervek szerint a Hernádi Zsolt vezette Mol, és a Jellinek Dániel nevéhez kötődő Indotek az állammal alkotott konzorciumban vásárolta volna meg külföldi tulajdonosától a Budapest Airport Zrt.-t.

A Budapest Airport legnagyobb részvényese 55,44 százalékkal a német AviAlliance GmbH, amely lényegében egy kanadai nyugdíjalapot képvisel, a Malton Investment PTE szingapúri tőkealap 23,33, a Caisse de dépot et placement du Québec (ugyancsak kanadai nyugdíjalap) pedig 21,23 százalékban érdekelt. A konzorcium a magyar mellett nemzetközi partnereket is tömörített, de ebben is már benne volt a magyar állam, a Mol és az Indotek.

A jegelés előtti elképzelések szerint a szerződéskötés még karácsony előtt, de mindenképpen 2021-ben bekövetkezett volna, a lezárásnak, tehát a kifizetésnek a végső határidejét pedig 2022. március 31-re tervezték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×