eur:
393.58
usd:
368.52
bux:
66093.96
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels.com

A Covid után újabb nehézségekkel kell megküzdeniük a magyar szállodáknak

A hétköznapokban még nem, de a húsvéti szünetben már elérhetik a vidéki szállodák a járvány előtti foglaltsági szintet – véli a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Baldauf Csaba elmondása alapján nagycsütörtöktől húsvét hétfőig, illetve az ünnepet megelőző és követő néhány napban – köszönhetően az iskolai tavaszi szünetnek – jelentős belföldi kereslet lesz, elsődlegesen a vidéki szállodákban. A különböző régiók előzetes adatai 75-80 százalékos előfoglaltságról tanúskodnak, bár a foglalási ablak mára nagyon lerövidült. A szövetség elnöke biztosra veszi, hogy a szállodák foglaltsága még növekedni fog a következő napokban, így a vidék tekintetében összességében 90 százalék feletti kihasználtságot vár, ami már a pandémia előtti, 2019-es év forgalmának felel meg.

Mindeközben a világjárvány miatt kialakult súlyos munkaerőhiányt – a sok fáradozás ellenére – a mai napig nem sikerült kezelni. Balduld Csaba arra a furcsaságra is felhívta a figyelmet, hogy a lassan felépülő kereslet még segíti is az ágazatot, hiszen a mostani dolgozói létszámmal nehezen lehetne „megküzdeni” a 2019-es vendégforgalommal. A szakma elsősorban toborzással, diákmunkával, főiskolás gyakornokokkal, bérelt és külföldi munkaerővel igyekszik enyhíteni a helyzetet, újabb és újabb munkavállalók bevonásával, hiszen

egy erős nyári szezont – a most rendelkezésre álló dolgozói kapacitásból – borítékolhatóan nem fognak tudni kiszolgálni

– vélekedett a szövetség elnöke.

Szerinte sok szállodás már korábban felismerte, hogy a munkatársak megtartásához progresszíven kell hozzányúlnia a bérekhez, de ezt – a törvényi előírások miatt az év elejétől – tovább kellett emelni, ami további 10-12 százalékos bérnövekedést jelenthet. Baldauf Csaba szerint elindult egy olyan bérspirál, amelynek a költsége már komoly nyomást helyez a szállodavezetőkre, amit kiegészít az energiaárak növekedése, illetve az elszabadult infláció, ami minden szolgáltatásba begyűrűzik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Ha igazán izgalmas tőzsdei befektetéseket keresünk, akkor néha érdemes lehet kitágítani a fókuszunkat a megszokott „állampapír-OTP-nagy amerikai cégek" nexusából, és akár egészen távoli országok részvénypiacain is körülnézni. Elemzésünkben pontosan erre teszünk kísérletet, egy olyan ország egyik legizgalmasabb iparágából szemezgetünk, amely számos elemző várakozása alapján óriási növekedés és gazdasági fejlődés előtt áll.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×