eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Elmaradt a kamatemelés, de pénteken jöhet változás a forgatókönyvben

4,3 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB.

A múlt héthez hasonlóan 4,3 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét a jegybank, vagyis nem változik az irányadó kamat. Legutóbb január végén emelt 30 bázispontot az MNB, azóta változatlan a kamatszint – írja a Portfolio.

A jegybank januári kommunikációja alapján arra lehet számítani, hogy ha nem jön semmi rendkívüli esemény, nem gyengül jelentősen a forint, akkor havonta egyszer emelkedik majd az alapkamat, illetve kisebb mértékben az egyhetes betéti ráta. Az MNB várakozása szerint az első félév vége felé ér majd össze a most 2,9 százalékos alapkamat a 4,3 százalékos irányadó betéti rátával. A szakértők szerint ez nagyjából 5,5 százalékos kamatszintnél történhet meg.

Vagyis legközelebb várhatóan február 28-án emeli majd az alapkamatot a jegybank, majd két napra rá változhat az egyhetes kamat is. Ezen persze változtathat, ha a forint menet közben jelentősen gyengül.

A Portfolio elemzője az InfoRádióban azt mondta: várakozásaik szerint is legközelebb majd csak február végén változik a kamat, de a pénteki inflációs adat hatással lehet a jegybanki politikára. Több elemző szerint ugyanis januárban akár a decemberi 7,4 százalékot is meghaladhatja a pénzromlás. Beke Károly arról is beszélt, hogy talán a szokásosnál is nagyobb a bizonytalanság a januári adat kapcsán. Az év eleji átárazások (áremelések a kereskedelemben és a szolgáltatásokban) jellemzőek, ám azt most kevésbé lehet felmérni, hogy milyen drágulás történt. A megkérdezett szakemberek fele gondolja, hogy januárban is a novemberi-decemberi, 7,4 százalékon stagnálhatott az áremelkedési ütem, míg a másik felük szerint kicsivel még ennél is magasabb lehetett az infláció, 7,5-7,6 százalékos adatot is közölhet péntek reggel a KSH.

"Ha az eltérés ennyire minimális lesz, valószínűleg nem fog azonnali kamatemelést kiváltani" - mondta megkeresésünkre Beke Károly. Hozzátette: az viszont meglepetés lenne, ha még ennél is magasabb lenne a januári inflációs adat, pláne ha esetleg a folyamatok azt vetítenék előre, hogy még ez sem a csúcs. Ez esetben a jegybanknak is reagálnia kellene.

Az Inforádió szakértővel készült beszélgetése a témában alább meghallgatható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×