INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

gyorsvasút

kína

tárgyalás

Gyorsvasúti együttműködésről kezd tárgyalásokat Magyarország és Kína

Gyorsvasúti együttműködésről kezd tárgyalásokat Magyarország és Kína

Infostart

Még idén tető alá hozhatnak egy újabb megállapodást.

Tavaly év végén jelent meg egy miniszterelnöki határozat a Magyar Közlönyben, amely szerint létrejöhet egy megállapodás „Magyarország Kormánya és a Kínai Népköztársaság Kormánya között” a Kína–Európa gyorsvasúti együttműködés elmélyítéséről. Orbán Viktor egyúttal felhatalmazást adott a tárgyalások megkezdésére az érintett minisztereknek és az általuk felhatalmazott személyeknek.

A megállapodás tartalmáról előállt megegyezést az innovációért és technológiáért felelős miniszter, az igazságügyi miniszter, valamint a külgazdasági és külügyminiszter írhatja alá, de a megállapodás végleges szövegét majd a kormány hagyja jóvá.

A határozat mögötti célokról és munkáról a vg.hu érdeklődött az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál. Azt a választ kapták, hogy

hamarosan megkezdődnek az egyeztetések a magyar és a kínai kormány között a Kína–Európa gyorsvasúti együttműködés elmélyítéséről.

A megállapodás tartalmát közösen határozzák majd meg a felek, a dokumentumot várhatóan még az idén véglegesítik. Konkrét projekteket nem nevesítenek majd benne, ám általános keretet biztosíthat a kétoldalú vasúti kapcsolatok elmélyítéséhez.

Mint ismert, a Visegrádi Együttműködés országait (V4) több nagy sebességű vasúti (HSR-) fejlesztéssel is összekapcsolnák. Magyar oldalon a Budapest–Pozsony, Budapest–Prága, Budapest–Varsó, Budapest–Kolozsvár projektek ismertek eddig, nyitott kérdés viszont ezek technológiai háttere.

A portál ugyanakkor úgy értesült, hogy az idénre tervezett keretmegállapodásnak nincs leágazása a V4-es HSR-projektekig. Magyarország a nagy sebességű vasút hazai szakaszára egyelőre a megvalósíthatósági tanulmányt készítette el 2021 tavaszán. Azóta nem született döntés a technológiai háttér biztosításáról.

Az ITM ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Magyarország a keleti nyitás politikájának jegyében folyamatosan keresi a kínai partnerekkel fennálló együttműködések bővítésének új lehetőségeit.

"A vasútprogram kiemelt céljai közé tartozik, hogy hazánk a földrajzi helyzetéből adódó lehetőségekkel élve Közép-Európa teherszállítási, logisztikai és elosztó központjává váljon. A tranzitkapacitások jobb kihasználtságának feltétele és eszköze a lehető legnagyobb mértékű bekapcsolódásunk az Európa és Kína közötti növekvő nagyságú forgalom lebonyolításába. A kormány ezért azon dolgozik, hogy korszerű és biztonságos logisztikai megoldásokkal kapcsoljon össze kontinenseket, régiókat" – írták.

A szaktárca megjegyezte: vasúton ezt a célt szolgálja a Budapest–Belgrád-vonal már kivitelezési szakaszban járó kapacitásbővítése. A kínai partnerségben megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a két főváros között a személyforgalomban kevesebb mint felére csökken a menetidő.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018