eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Tizenhat hónap munkát találni? A tapasztalat mást mutat

A szakértő szerint a munkakeresők többsége napok alatt talál új állást, sokan 30-40 százalékkal magasabb fizetésért váltanak.

Átlagosan 16 hónapba telik munkát találni Magyarországon, írta meg az Infostart is a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) decemberi adataira hivatkozva, a 444.hu nyomán. Fehér Tamás, a Manpower Group magyarországi ügyvezetője érdeklődésünkre viszont azt mondta, hogy tapasztalataik szerint a piac pont azt mutatja, hogy nagyon rövid lett az újraelhelyezkedési idő.

„Először is azt kell tudnunk, hogy az NFSZ a regisztrált álláskeresők számából számítja ki ezt a újraelhelyezkedési időt, ez a statisztika éppen ezért szerintem egy kicsit megvezető a munkaerő-piaci állapotokhoz képest” – mondta Fehér Tamás.

A szakértő kiemelte, hogy alacsony (3,7 százalékos a novemberi KSH-adat szerint) a munkanélküliség, így alacsony a regisztrált munkakeresők száma is.

„A mi tapasztalatunk, akik ugye munkaerő-közvetítéssel, -kölcsönzéssel foglalkozunk, az, hogy azok a jelöltek, akik ténylegesen keresnek állást és rendelkeznek valamilyen szakmával, vagy akár tapasztalattal szakma nélkül is, azok inkább napok alatt helyezkednek el, és több ajánlat közül válogathatnak. Borzasztó gyorsan elhelyezkednek,

az állásváltás kockázata szinte nulla abból a szempontból, hogy nem talál másikat, ha eljön az előző helyéről”

– fejtette ki Fehér Tamás.

Akik regisztráltak munkanélküliként, azok többségét valószínűleg erős nehezítő tényező hátráltatja, például alacsony a képzettségük vagy olyan helyen élnek, ahol nehéz munkát találni. Vagyis

a piac épp az ellenkezőjét mutatja a statisztikának

– summázott.

„Negyedévente mérjük azt országos szinten, illetve a világon mindenhol, hogy a vállalkozások milyen mértékben szeretnék a következő negyedévre viszonyítva növelni az állományukat.

A 2022 első negyedévére vonatkozó hazai mérés 15 éves rekord, ami azt mutatja, hogy gyakorlatilag mindenki valamilyen munkaerőhiány-problémával küzd.

A vállalkozások 39 százaléka növekedést tervez. A mi tapasztalatunk az, hogy gyakorlatilag recepciós vagy betanított operátor munkától kezdve a legmagasabb cyber security mérnökig mindenhol kereslet van. Ma már nem 5-10, hanem nem ritkán 30-40 százalékkal magasabb fizetésért váltanak munkát az emberek” – mondta Fehér Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×