INFORÁDIÓ
2022. január 29. szombat
Adél

magyar nemzeti bank

mnb

kamatfolyosó

Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.

Döntött az MNB, folytatódik a kamatemelési folyamat

Infostart

Nem kamatdöntő ülésen változtatott a kamatfolyosón a jegybank.

A Monetáris Tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását, ugyanakkor aktuális ülése keretében a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött.

December 1-jei hatállyal az egynapos jegybanki betét kamata 1,6 százalék lesz (a mostani 1,15 százalék helyett), az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamata pedig 4,1%-ra emelkedik (3,05 százalékról).

Ezzel a kamatfolyosó aszimmetrikussá válik.

Döntését indokolva a jegybank közölte: a Magyar Nemzeti Bank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A Monetáris Tanács novemberi kamatközleményében jelezte, hogy az elmúlt időszakban felerősödtek az olyan rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok, amelyekre gyorsan és a szükséges mértékben kíván reagálni a jegybank. Az egyhetes betéti eszköz kamata az elmúlt hetekben az alapkamat szintje fölé emelkedett. A kamatfolyosó kiszélesítése és felfelé aszimmetrikussá tétele szervesen illeszkedik a monetáris politika új szakaszának stratégiájába.

Az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében kiemelten fontos, hogy a jegybank számára elegendő mozgástér álljon rendelkezésre,

biztosítva a gyorsan változó környezetből fakadó kockázatok hatékony kezelését.

A jegybank nem az alapkamat emelése után annak változását elválasztotta az egyhetes betéti kamat mozgásától. Az MNB-indolkás utolsó mondata arra utal, hogy a egyhetes kamatot érintő csütörtöki döntéshez is mozgástérre volt szüksége a pénzintézetnek.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018