eur:
392.42
usd:
365.8
bux:
66776.92
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Átrendeződés a távközlési piacon – a távegészségügytől a videojátékokig

Bizonyos területeket a Covid érintetlenül hagyott, megint más téren pedig épp a járvány adott új lendületet a fejlesztéseknek.

A távközlési ágazatot sem hagyta érintetlenül a koronavírus-járvány, tavaly 56 milliárd dollárral, azaz 3,5 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság technológiaelemző főosztályának vezetője egy online szimpóziumon azt mondta: bizonyos területeket nem érintett a válság. Ilyen például a szélessávú vezetékes hozzáférések területe.

Bartolits István kiemelte az online szórakoztató tartalmak felfutását, köztük például a Netflix vagy az online játékok, a cloud gaming előretörését a karantén és a kijárási korlátozások miatt. Az otthoni munkavégzés elterjedése az üzleti felhőalapú szolgáltatások előrelépését is hozta.

A jövőben az NMHH főosztályvezetője a telekom szektor bevételnövekedésére számít. Azzal együtt is, hogy az ötödik generációs hálózatok érdemi növekedése a következő évben még nem várható, miután a felhasználók lassan térnek át az új hálózatra. Ugyanakkor várható, hogy felerősödik a fix mobilkonvergenciára fókuszálás a szolgáltatóknál, illetve érdekes kérdés lehet még az over-the-top tartalomszolgáltatók viselkedése, amelyek 2020-ban nagy sikereket értek el, és ezt próbálják most stabilizálni – tette hozzá Bartolits István.

A szakember úgy látja, bármennyire is meglepő, de

az üzleti szolgáltatások terén reális az esély egy második gazdasági visszaesési hullámra.

Az ok egyszerű: az elmúlt egy évben világszerte sok cég szűnt meg, így a hozzájuk kapcsolódó bevételek a szolgáltatók számára kiestek. „Az újabb gazdasági visszaesési hullám természetesen nem lesz olyan erős, mint a 2020-as” – tette hozzá.

Az 5G rendszerek elterjedése mellett már intenzíven készül a 6. generációs követelményrendszer. Például felgyorsult a szélessávú globális műholdas hozzáférési rendszerek fejlesztése.

Bartolits István szerint a második következmény, hogy sok folyamatot célszerű emberi erőforrások nélkül végezni, mert – mint ez bebizonyosodott az elmúlt időszakban – egy járvány esetén ez sokat segít. Erőteljessé vált a mesterséges intelligencia megjelenése minden téren, így a hírközlésben is.

Jelentős tartalékok vannak a távközlési cégeknek a távegészségügyben és a távoktatásban.

Utóbbi már most is működik, de a hagyományos, jelenléti oktatásnál kisebb hatékonysággal – ez pedig a jövőben akár meg is fordulhat.

A szakember hozzátette: a közeljövő további fejlesztéseinek nagy lökést adhat, hogy az elmúlt egy év kényszerű megoldásai ugrásszerűen megnövelték a virtuális szolgáltatások elfogadottságát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×