eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma
Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. április 7-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Valóságos háború tört ki a vakcinagyártók között

Az AstraZeneca oltásánál kimutatható, igen kis számú hiba más vakcinánál is kimutatható, abból azonban valamiért nincs ügy. Nagy összegű a játszma.

A koronavírus-járvány - remélhetőleg - záró szakaszában egyre több gyógyszergyár most kulcsfontosságú terméke, a koronavírus-vakcina kap támadást, méghozzá más gyártók részéről.

Mint az Index összeállításában olvasható, már a kormány is különösen nagy hangsúlyt fektet ennek kommunikálására, hogy egyes vakcinák megbízhatatlanságának hangsúlyozása a rivális gyógyszergyáraktól ered, de ugyanezt a véleményt osztják a KOVIDők Facebook-oldalra egy tájékoztató konferenciára összehívott szakemberek is, Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa, aki már eleve az AstraZeneca körül kialakult bizonytalanságot is e háboró eredményének tudja be, hiszen

semmilyen relevancia nincs az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződéses esetek között.

Jakab Ferenccel egyetért Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is, hozzátéve, a szívinfarktus, a stroke, a tüdőembólia vérrögképződésen alapuló gyakori kórkép, véletlenül is gyakran előfordul.

Szekanecz Zoltán debreceni immunológus pedig azokra a vizsgálatokra hívta fel a figyelmet, amelyek kimutatták, hogy a fertőzés esetében a tromboembólia kockázata százszorosa annak, mint amit az AstraZenecánál tapasztaltak.

Az AstraZeneca oltása körüli bizonytalanságot csak növelte, hogy az egyes tragikus esetek hallatán a nemzeti kormányok egy része - Norvégia, Izland, Dánia, Hollandia, Németország, Bulgária, Olaszország, Írország, Franciaország - óvatosságból kihátrált mögüle, hiába állt ki mellette hivatalosan is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), nem bizonyítottnak nevezve a vérrögképződéses esetek és a vakcina kapcsolatát - igaz, az EMA sem volt e véleményében teljesen egységes és változtatott is álláspontján később, hiába oltottak vele körülbelül 25 millió alkalommal Nagy-Britanniában, és csak alig egy-két tucatnyi esetben volt probléma.

Az AstraZeneca oltása körüli zűrzavar újabb állomása volt egy német kutatási jelentés, amely fiatalabb elhunytakat talált, akik ezzel a vakcinával voltak beoltva. Hasonló kutatást publikáltak norvég tudósok is, akik arra jutottak, az immunválasz vezetett vérrögképződéshez. Közben az Oxfordon - ahol a vakcinát kifejlesztették - szintén zajlott kutatás, ott harminc vérrögképződéses esetet találtak és hét halottat a minták alapján.

A többi vakcinával szemben ilyen erejű fellépés nem történt, de egy londoni tudóscsoport már kimutatta, hogy

tizenegymillió Pfizer-oltottnál is volt 22 esetben vérrögképződés,

illetve más helyütt az jelent meg,

a Pfizer-vakcina beadása után 32 terhes nőnél történt spontán vetélés.

Több országban egyébként már zajlik az AstraZeneca oltásának kombinálása más oltóanyagokkal, így hamarosan lesz "Szputnyik V-s párosítási eredmény" is.

A közvéleményben aztán az AstraZeneca-oltás sorsára jutott az amerikai Janssen-oltás is, amelyből Magyarország szállítási problémák miatt éppen most bukott el fél millió adagot.

Egy új vakcina kifejlesztése, forgalomba hozatala eurószázmilliókba kerül a vegyület jogait birtokló gyógyszercégnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×