eur:
396.43
usd:
371.1
bux:
70946.06
2024. június 26. szerda János, Pál
Egy diákmunkás régi iratokat rendez a nyíregyházi önkormányzat irattárában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában.
Nyitókép: MTI/ Balázs Attila

A diákmunkának sem igazán kedvezett a járvány

Az idén a tavalyinál 30 százalékkal kevesebb diák tudott itthon dolgozni, vagyis 120 ezren tudtak hosszabb–rövidebb időre munkába állni.

A korábbi éveknek megfelelően indult a 2020-as év is: január–februárban még egy 5–10 százalékos növekedés volt tapasztalható a diákmunka terén. Ezt követően márciusban, a koronavírus-járvány beköszöntével, a legtöbb területen 60–70 százalékra esett a korábbi teljesítés. Az igazi mélypontot április–május jelentette, amikor már 80 százalékos csökkenésre is volt példa. Végül a nyári hónapokban szép lassan tért magához a piac, és szeptember–október hónapokban 70–80 százalék is teljesült a tavalyi év azonos időszakához képest – ismertette az InfoRádiónak a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének főtitkára, megjegyezve: ugyan a legújabb novemberi korlátozások miatt újabb visszaesés várható, talán nem akkora, mint az első hullám idején volt tapasztalható.

Majzik Nándor szerint kettős hatás áll egymással szemben: a zárás, illetve korlátozott nyitvatartás tipikusan olyan területeket érintenek, ahol békeidőben jellemzően sok diákmunkást foglalkoztatnak, mint a mozik, vagy a különféle vendéglátóegységek. Ugyanakkor számos területen a cégek továbbra is a diákmunkában gondolkodnak, éppen a változékony, kiszámíthatatlan helyzet miatt. Elsősorban az irodai és szolgáltató szektorban, ahol könnyedén meg tudták oldani a home officra történő átállást. De természetesen a kereskedelmi egységek is nyivta lehetnek napközben, ahol ugyancsak van lehetősége a diákoknak dolgozni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
A magyar kormány ismét egy konfliktusos EU-csúcs főszereplője lehet

A magyar kormány ismét egy konfliktusos EU-csúcs főszereplője lehet

Intézményi reform, a tagállami vétójogok gyengítése, az EU versenyképességének javítása és Ukrajna csatlakozása – többek között ezekről a témákról tanácskoznak majd a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcson. Előzetesen úgy tűnt, hogy az államszövetség intézményeinek csúcsvezetőiről lehet majd a legnagyobb vita, de a pozícióharc már rendeződni látszik, így Ursula von der Leyen sorsa is eldőlt a Bizottság élén. A tervezett napirend viszont pont a magyar kormánynak kényes kérdésekről szól, ami újabb konfliktusokat vetít előre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 26. 13:21
×
×
×
×