eur:
395.21
usd:
370.95
bux:
65130.91
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Új módszerek jelennek meg a hazai ingatlanpiacon

Újfajta megtekintési módszerekre és kölcsön felvétele esetén alaposabb hitelbírálatra számíthatnak azok, akik most szeretnének lakást venni – áll a Takarék Index elemzésében. Incze Zsombor projektvezető az InfoRádiónak elmondta: bár a folyamatok most valamivel lassabban haladnak, mint a járvány előtt, az ingatlanpiacon megkezdődött az alkalmazkodás az új helyzethez.

A megfelelő lakás kiválasztásának első lépése, az internetes válogatás természetesen most is működik. Sőt, jobban, mint korábban. Egyre több portál vezet be újításokat, akár három dimenziós virtuális sétákra is van lehetőség bizonyos ingatlanok esetében. A személyes megtekintés már problémásabb, hiszen az eladók sem biztos, hogy szívesen fogadnak idegeneket az otthonaikban, és a vevők sem biztos, hogy szívesen találkoznak más emberrel - mondta az InfoRádióban Incze Zsombor, a Takarék Index projektvezetője. Itt azonban szerinte innovatív megoldásokkal lehet helyettesíteni az első megtekintést.

Élő videokonferencia segítségével az ügynök vagy az eladó bemutatja az ingatlant az érdeklődőknek, és ezzel minimalizálni lehet a személyes kontaktusokat

– hozott egy példát az új megoldásokra a projektvezető.

Mivel a lakásvásárlók jellemzően külső forrásokat is igénybe vesznek, a hitelügyintézés a járvány ellenére továbbra is működik. A hitelképesség megállapítása azonban nehezebbé válhat, különösen azokban az iparágakban dolgozó munkavállalók esetében, amelyek erősen érintettek a válságban.

"Ennél is fontosabb azonban, hogy a hitelfelvevő egy nagyon alapos és átgondolt döntést kell hogy hozzon, hiszen a mostani bizonytalan helyzetben egy 10-20 éves jelzáloghitel jelentette elköteleződés talán meg a szokásosnál is körültekintőbb döntést igényel, mint korábban" – tette hozzá Incze Zsombor.

A vásárlási folyamatban a jogi ügyintézés a következő lépés: az ingatlantranzakciók akkor biztonságosak, ha mindkét fél számára megfelelő jogi biztosítékok szavatolják a végrehajtását.

Az elmúlt időszakban bevezetett újítások között említette, hogy már lehetőség van online videokonferencia segítségével adásvételre. A földhivatali ügyintézés azonban továbbra is személyes jelenlétet igényel, ami az ügyfélszolgálatok átmeneti zárva tartása miatt lelassult, és a közjegyzők esetében is szigorúbb ügymenettel kell számolni.

"Körültekintőbb, alaposabb, jobban átgondolt döntésre van szükség adott esetben hitelfelvevői, vevői oldalról, és

nagyobb türelemmel kell nekilátni a feladatnak,

hosszabb átfutási idővel érdemes számolni, nehogy csalódás, vagy anyagi veszteség érje az embert" – tette hozzá Incze Zsombor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×