eur:
392.8
usd:
367.86
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Üres polcok előtt áll egy vásárló egy londoni szupermarketben 2020. március 15-én. A koronavírus-járvány terjedése miatt Nagy-Britanniában az emberek elkezdték felvásárolni az élelmiszereket.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

A bejelentések idején kinyílik a pénztárcánk, de egész másra költünk

A bankkártyás fizetések statisztikájából kiderül: a vírus megjelenése teljesen átírta a költési szokásokat.

A Budapest Bank kártyás fizetésekről szóló adatai alapján a 24.hu kiderítette, hogy a járványügyi bejelentések után ugrottak meg a költések, de egészen másra fordítják az emberek a pénzüket, mint egy évvel korábban.

Március 13-án, Orbán Viktor miniszterelnök első bejelentései után az emberek megrohamozták nemcsak az élelmiszerboltokat, hanem a drogériákat és a gyógyszertárakat is: az előbbiekben több mint hússzor, az utóbbiban ötvennyolcszor annyit költöttünk, mint egy évvel korábban. A bejelentés előtti hetekben viszont még hasonlóan fogyasztottunk az előző évhez képest.

A három kategória értékei a következő napokban is két-háromszoros növekedést mutatnak az előző évi napokhoz képest. Az élelmiszerüzletek, drogériák és a gyógyszertárak értékei utána csak egyszer mutattak negatív értéket, méghozzá az idei március 15-én, ami vasárnap volt, és ugyanúgy zárva tartottak ezek a helyek.

A ruházkodásra szánt összeg 13-án duplázódást mutat, de jól mutatja, hogy aznap nem ruhára költötték az emberek leginkább a pénzüket.

A hotelre és motelre szánt pénz a bizonytalanság miatt már február végén is elmaradt az előző évitől, de kis emelkedés után a vírus itthoni megjelenése miatt zuhanni kezdett. Hasonló tendenciát mutat a közlekedési költség alakulása is – március közepére mindkettő közel 90 százalékot zuhant tavalyhoz képest, ami azt jelenti, tizedannyit költünk rájuk, mint egy éve ilyenkor. Az éttermi étkezés is visszazuhant, köszönhetően főleg annak, hogy a legtöbb hely már csak elviteles ételrendeléseket vesz fel és egyébként is a házhozszállítás lett népszerűbb.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×