Kecskés Gábor, az az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy szélsőséges, rendkívül száraz volt az időjárás tavaly a nagy európai burgonyatermelő területeken, ezért nem jön onnan idén dömpingáron burgonya.
A szakember arról is beszélt, hogy
egy évben átlag 30 kiló krumplit eszik meg egy magyar, és évek óta trend, hogy január végén, február végén már elfogy a hazai burgonya.
Évtizedekkel ezelőtt jóval nagyobb volt a hazai termésmennyiség, az uniós csatlakozást követően azonban a feldolgozóipar lassan megszűnt, és az unión belül megvannak azok a régiók, amelyek a burgonyatermesztésre ideálisabbak, ott sokkal sokkal gazdaságosabban, versenyképesebben lehet burgonyát termelni, mint azt a hazai gazdák teszik. Kecskés Gábor hozzátette,
a burgonyatermesztés nagyon költséges ágazat, speciális gépekre és tárolóterekre van szükség, magas szakmai felkészültség kell hozzá, és az is jó, ha tud valaki öntözni.
Arra a kérdésre, hogy a burgonyával rokon növények kiszoríthatják-e a piacról a klasszikus burgonyát a terméktanács elnöke azt mondta, hogy reneszánszát éli a csicsóka, és keresett az édesburgonya, utóbbi azonban sokkal drágább növény, emiatt nem igazán konkurenciája a mindennapok burgonyafogyasztásának.