eur:
392.88
usd:
366.46
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Feladatot kaptak a minisztériumok: Európa 5 legjobbja közé kell repíteni Magyarországot

A 2021 és 2027 között rendelkezésre álló európai uniós kohéziós források hatékonyabb felhasználását kívánja elérni a kormány. Ebből a célból idén március 31-ig 37 területen kell fejlesztési tervet kidolgozniuk az érintett minisztereknek az innovációs és technológiai miniszter koordinálásával.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat felhívja az érintett miniszterek figyelmét arra, hogy a 2021 és 2027 közötti kohéziós célú fejlesztési források felhasználásának tervezése, majd végrehajtása során több alapelvet érvényesíteniük kell annak érdekében, hogy - a kormányhatározat célkitűzése szerint - 2030-ra Magyarország bekerüljön Európa öt legsikeresebb országa közé.

A forrásfelhasználás elsődleges célként fogalmazza meg Magyarország gazdasági és társadalmi versenyképességének növekedését.

A kormányhatározat azt írja, hogy

a rövid távú nemzetgazdasági hatások elérése mellett fokozott jelentőséget kell kapniuk a hosszabb távú hatékonyságnövelési, üzletikörnyezet-javítási, kapacitási és emberi életminőséget javító hatásoknak.

A megvalósítás során ugyanolyan fontos a fejlesztési programok eredményessége és a forrásvesztés kockázatának tompítása, és - több más mellett - a tervezett beavatkozások lehetséges célcsoportjainak felkészítése.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az érintett szakterületekért felelős miniszterek az innovációért és technológiáért felelős miniszter összehangolásával készítik el a versenyképesség növelését szolgáló fejlesztési terveket, a határidő: 2019. március 31.

A kidolgozandó szektorális fejlesztési tervek 37 területre terjednek ki:

ezek a turizmus, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztése, a közigazgatás versenyképességének javítása, a településfejlesztés, a kulturális örökségvédelem, az egyház- és nemzetpolitika, a környezet és természetvédelem, a helyi önkormányzatok fejlesztése, a vízgazdálkodás és vízvédelem, a család-, gyermek- és ifjúságpolitika, az egészségügyi, a kulturális és az elektronikus közigazgatás, az oktatás, a sport, az infokommunikáció, az innováció, a tudománypolitika, a szakképzés és a felnőttképzés, a felzárkózáspolitika, a gazdaság- és vállalkozásfejlesztés.

A turizmus fejlesztési terület kidolgozásáért a miniszterelnök kabinetfőnöke a felelős, a Budapest és az agglomeráció fejlesztési terv soron pedig a Miniszterelnökséget vezető minisztert a felelős a Magyar Közlöny szerint.

Míg az innovációs és technológiai miniszter tárcája valamennyi miniszter tevékenységét koordinálja, addig

Palkovics László minisztériuma maga kilenc fejlesztési területen önállóan is feladatot kapott.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek az állami vagyonnal való gazdálkodás és a közmű- és pénzügyi szolgáltatások szektorban kell március 31-e hatállyal fejlesztési tervet kidolgoznia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×