eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Modern társasházak sokasodnak a főváros XI. kerületében a Madárhegy városrészben. Toronydaru segíti a kivitelezők munkáját a Medvetalp utca egyik építkezésén. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Elképesztő tempót diktál az újlakás-piac

A trendek alapján a tavalyihoz hasonló, erős évet vár idén az ingatlanpiacon az Otthon Centrum. A cég szerint az adásvételek száma idén is megközelítheti a 160 ezres számot. Közben a Portfolio arról írt, hogy még mindig tolonganak a befektetők a budapesti lakásokért.

A hazai újlakáspiacon 2017 és 2018 decembere közt 469-re nőtt a megvalósítás különböző szakaszaiban lévő projektek száma, miközben az épülő és tervezett lakásállomány 8,5 százalékkal bővülve elérte a 32 300-as számot - derül ki az Otthon Centrum legújabb újlakáspiaci felméréséből.

Budapesten a legtöbb projekt a XIII. kerületben épül, ahol 94 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat: ez a megvalósítás különböző fázisában lévő fővárosi társasház projektek ötödét jelenti.

Kiemelkedő kerületek még a beruházások száma alapján:

  • Budán a III. kerület 54, a XI. kerület 50, és a II. kerület 39 projekttel.
  • Pesten Ferencváros (IX. kerület) és Zugló (XIV. kerület) 29-29 projekttel, míg Józsefváros (VIII. kerület) 33 projekttel.

Itt a legmagasabbak az árak

Tavaly egy újépítésű lakás átlagos négyzetméterára a fővárosban 892 ezer forint volt, ami 16,8 százalékos éves növekedést jelent. A legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V., VI. és az XII. kerületet jellemezte: 1 millió forint feletti négyzetméteráron kínálták az újépítésű lakásokat. Miközben a külső pesti kerületekben 500 és 760 ezer forint között mozgott egy újlakás négyzetmétere.

Egyetemi városok az élvonalban

A megyei jogú városokban végzett felmérés alapján 290 társasházi lakás projekt volt elérhető 2018 decemberében, ezekben összesen 8 770 új lakást hirdettek megvételre.

A 23 megyei jogú város közül a legtöbb beruházás Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ismert:

itt épül az online meghirdetett újlakás projektek 48,3 százaléka - írja elemzésében az Otthon Centrum. A legtöbb lakás Győrben, Debrecenben és Szegeden épült.

Egy pécsi projekt a legdrágább a vidékiek közül, egy négyzetmétert 740 ezer forintért kínál egy beruházó.

Az Otthon Centrum előrejelzése a teljes - tehát a használt lakásokat is magába foglaló - ingatlanpiacon a fővárosi adás-vételek arányának további enyhe csökkenésével számol, miközben az elemzés szerint tovább

erősödik a budapesti és a megyei jogú városok agglomerációjában található települések ingatlanpiaca,

ahol az építési tevékenység is élénk lesz. Az elemzés növekedést vár Budapest külső kerületeiben is, ugyanakkor azzal számol, hogy a befektetői célú vásárlók továbbra is a belső városrészek újépítésű lakásait preferálják, a legdrágább szegmensekben pedig enyhül majd a növekedés dinamikája.

Tolonganak a befektetők a budapesti lakásokért

Erről már a Portfolio gazdasági hírportál írt a Duna House Barométere alapján. Az elemzés szerint tavaly decemberben a budapesti adásvételeknél a vezető vásárlási ok a befektetési szándék volt, az esetek 53 százalékának hátterében ez állt, míg egy évvel korábban ez az arány csak 39 százalék volt a fővárosban.

Budapesten a befektetésként vásárolt ingatlant átlagosan 40,5 millió forintért vásárolták meg, az átlagos méret pedig 64 négyzetméter volt a Duna House által értékesített lakóingatlanok között.

Vidéken a vevők 55 százaléka volt 30-50 év közötti, a 30 év alattiak aránya azonban magasabb volt, mint Budapesten, és az eladók többsége is 30 és 50 év közötti személy volt.

Címlapról ajánljuk
Ritka bolygótáncot fedeztek fel csillagászok

Ritka bolygótáncot fedeztek fel csillagászok

A rezonáns bolygórendszerek azonosítása azért rendkívüli jelentőségű, mivel a rendszerek kialakulásáról és a közvetlenül azt követő időszak fejlődéséről árulnak el fontos információkat a kutatóknak. Az eredmény magyar szakemberek munkáját is dicséri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×