eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Megremegett az olajpiac egyik fontos szereplője

Megremegett az olajpiac egyik fontos szereplője

Venezuela a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a világ 10. legnagyobb olajexportálója, ám gyakorlatilag fizetésképtelen. Decemberben jelentősen csökkent az ország olajtermelése, és a termelés visszaesett a múlt év egészében is. Az USA idén megdöntheti eddigi olajtermelési rekordját. Új egyensúly jöhet a világpiacon.

Kormányzati adatok szerint a decemberi olajtermelés mintegy 30 éves mélypontra zuhant, napi 1,62 millió hordó volt. Ez napi 216 ezer hordó, mintegy 12 százalék csökkenés a novemberi szinthez képest. Szakértők 1,75 millió hordó decemberi olajtermelésre számítottak. Most először fordult elő, hogy a tényleges termelés kisebb volt, mint ami a szakértők várakozásában szerepelt.

Manuel Quevedo venezuelai alelnök, aki már az olajipari minisztériumot is vezeti, a hét elején azt mondta, hogy az ország olajtermelése ismét közelít a napi 1,9 millió hordóhoz.

Külső forrás kellene a termelés fenntartásához

Ugyancsak pénteken közölt adat szerint a dél-amerikai ország tavalyi átlagos napi olajtermelése 2,072 millió hordó volt, ami csaknem napi 300 ezer hordó csökkenés a 2016. évi napi átlag 2,373 millió hordóhoz viszonyítva. A venezuelai kormány tervei szerint az idei átlagos olajtermelés napi 2,4 millió hordó fölötti lesz.

A venezuelai alelnök a hét elején arról is beszélt, hogy továbbra is érvényes az a hosszabb távú terv, amely szerint napi 6 millió hordóra növelik az olajtermelést, amit még a korábbi államfő, Hugo Chávez tűzött ki célul.

Szakértők szerint

ehhez rengeteg pénzre, főleg külföldi forrásra lenne szüksége

a már jelenleg is gyakorlatilag fizetésképtelen, 150 milliárd dolláros adósságot nyögő országnak.

Emelkednek az árak

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét. A kőolaj éveken át tartó nyomott ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága. Rossz helyzete, együtt több más, szintén gondokkal küzdő olajtermelő országéval, felfelé nyomja az olajárakat.

Az országban tavaly 2600 százalék fölötti volt az infláció. Venezuela pénzügyi gondjait jól tükrözi, hogy január elején ismét nem rendezte hozamtartozását egyik kötvénye után és ezzel a venezuelai kormány és a PDVSA állami olajipari cég összesen már 1,28 milliárd dollár adósság kifizetésével maradt el.

A dél-amerikai országnak idén 9 milliárd dollár adósságot kell rendeznie, míg az devizatartaléka 9,770 milliárd dollár volt tavaly novemberben.

Az USA rekordot dönthet

Az Egyesült Államok idén megdönti az 1970-ben elért olajkitermelési rekordját, így lekörözi a világ második legnagyobb kőolajkitermelő országát, Szaúd-Arábiát és megközelíti a világelső Oroszországot - erre számít a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken közzétett szokásos havi jelentésének tanúsága szerint.

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet szakértőinek becslése szerint az Egyesült Államok napi 1,35 millió hordóval több mint 10 millió hordóra emeli a felszínre hozott kőolaj mennyiségét, miközben a két nagy versenytárs továbbra is korlátozza kitermelését a nagy olajexportőr országok megállapodásával összhangban.

Az amerikai olajkitermelőket támogatja az olaj világpiaci árának emelkedése,

január közepén hároméves csúcsra nőtt a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára, és azóta is e szintek körül mozognak a jegyzések.

  • A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint a kőolaj iránti globális kereslet idén napi 1,3 millió hordóval, 99,1 millió fordóra emelkedhet a tavaly elért napi 1,6 millió hordós növekedés után.
  • A lassuló ütemet az áram emelkedésével és a kínai fogyasztás csökkenésével magyarázták az elemzők.

Új egyensúly jöhet

Az IEA arra számít, hogy idén ismét egyensúlyba kerül a kereslet és a kínálat az olaj világpiacán, ha a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó országok és a kartellen kívüli partnereik betartják kitermeléskorlátozási megállapodásukat.

Az egyensúly kialakulását segíti az is, hogy a súlyos belpolitikai és gazdasági válságba süllyedt Venezuelában rendkívül nagy mértékben csökkent a kőolaj kitermelése, decemberben napi 1,61 millió hordós szinttel 30 éves mélypontra esett. Ennek következményeként is az OPEC-tagállamok együttes kitermelése napi 32,23 millió hordóra süllyedt a tavalyi év utolsó hónapjában, így a kartell 129 százalékra teljesítette a csökkentésre vállalt kötelezettségeit.

Közép-európai idő szerint dél körül a legközelebbi, márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,69 százalékos veszteségben, 68,97 dolláron, a februári szállítású WTI-é pedig 0,50 százalékos mínuszban, 63,63 dolláron forgott. A csökkenés hátterében azt áll, hogy az Egyesült Államokban gyorsabban növekszik a kitermelés a raktárkészletek csökkenésénél.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×