eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Javuló hitelportfólió az FHB-nál

1,71 milliárd forint: ezt a bűvös számot kell hozzáadnunk az FHB ma hajnalban publikált harmadik negyedéves eredményszámaihoz, és máris tisztábban látunk. Ekkora összegű banki különadót számolt el ugyanis a jelzálogbank működési költségként a harmadik negyedévre. Bár a bank céltartalék-képzése a válság előtti szintre esett, a bankadó miatt ezúttal a korábbiaknál szerényebb, 277 millió forint lett a társaság profitja.

A gyorsjelentésből kiemelhető főbb pontok:

- az előző két negyedévhez képest ismét növekvő kamatbevételek, ám ezeknél még jobban megugró kamatráfordítások, melyek eredőjeként a nettó kamatjövedelem öt százalékkal marad el az egy évvel korábbitól;

- visszaeső díj- és jutalékbevételek, ezzel szemben növekvő díj- és jutalékráfordítások;

- csökken a bank NPL-rátája: a teljes hitelállományban 4,74%, a saját hitelek állományában 9,07% a nem teljesítő hitelállomány aránya, szemben a három hónappal korábbi 5,06 illetve 9,53 százalékkal.

- a fentiek hatására jelentősen, egy negyedév alatt csaknem 85 százalékkal visszaeső céltartalék-képzés;

- a szokásostól számottevően elmaradó devizaműveleti és átértékelésből fakadó eredményt (1667 millió forintos mínusz) csak közel 30százalékban kompenzálta az értékpapír műveletek nyeresége;

- az Allianz Bank 2010. október 1-jén került az FHB tulajdonába, így a konszolidált beszámolóba ettől kezdődően kerül bevonásra.

A Portfolio.hu kételemű elemzői konszenzusától az FHB összes ma reggel publikált adata elmarad, ezek közül egy számít pozitívnak: a céltartalék-képzés, mely a bankszektorra jellemző trenddel szemben a hitelportfólió minőségének javulását tükrözi az FHB-nál.

A bank nettó eredménye a különadótól eltekintve a válság előtti időket idézi, megközelítette ugyanis a 2 milliárd forintot. A profit 86%-a azonban most ezúttal nem a bank tőkéjét és nem a részvényeseket gyarapítja, hanem az államhoz vándorol: 1,71 milliárd forintnyi különadó ezt a negyedévet terhelte, ami az FHB közlése szerint a teljes évi bankadó háromnegyede. A bankadó miatt így a nettó eredmény 277 millió forint lett, mely ezúttal egy negatív előjelű társasági adó tételnek is köszönhető.

Az FHB saját értékesítésű bruttó hitelállománya szeptember végén 351,6 milliárd forintra rúgott, ami egy év alatt három százalékos, egy negyedév alatt pedig 4,4 százalékos csökkenést jelent. A lakossági hitelek aránya továbbra is 90% feletti, bár a vállalati hitelek fokozatos emelkedést mutatnak. Bár deviza alapú jelzáloghitelezést a törvényi korlátozások miatt ma már nem végezhet a bank, a devizahitelek aránya a korábbi tevékenység eredményeként 59,3%, jórészt az árfolyamhatások miatt. A refinanszírozott hitelek állománya egy év alatt 3,2 százalékkal csökkent a banknál.

A harmadik negyedévben összesen 40,0 milliárd forint új forrást vont be a bank jelzáloglevelek és banki kötvények fogalomba hozatalával. A bank augusztusban és szeptemberben folytatódó aukciós sorozatában az MNB is vásárolt jelzáloglevelet, a befektetők változó intenzitással vettek részt a kibocsátási aukciókon. A deviza átértékelődések mellett a sikeres forrásbevonás is segítette a bankot abban, hogy mérlegfőösszege egy év alatt nem esett vissza, sőt 2,5 százalékkal nőni tudott.

6,3 milliárd forint nettó kamatbevételt realizált a harmadik negyedévben a bank, mely öt százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, és az előző negyedévinél is 5,8 százalék-kal alacsonyabb. A kamatbevételek 42,9 százalékát a saját folyósítású hitelek utáni, 25,5 százalékát a refinanszírozott hitelek utáni kamatbevételek adták. Az állami kamattámogatás részaránya a negyedévben 20,8 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 22 százalékkal. A kamatkiadások 56,9 százaléka a jelzáloglevelekkel kapcsolatban merült fel, 8,4 százalék pedig az állami hitelhez kapcsolódott.

A díjbevételeken belül valamelyest nőtt az előtörlesztési díjak aránya, mely elérte így a 40 százalékot. Összességében azonban ezen a soron hat százalékos csökkenés következett be egy év alatt (a negyedéves szám 373 millió forint), mely az azóta csökkenő hitelezési aktivitásnak tudható be elsősorban. Jelentősen nőttek viszont a banknál a díj- és jutalékráfordítások, elérve ebben a negyedévben a 103 millió forintot. A pénzügyi műveletek nettó eredményére (1,196 milliárd forint) elsősorban a rövid devizaswap ügyletek valós érték változása, a konverziós eredmény és az értékpapír tranzakciókból származó árfolyamnyereség volt jelentős hatással.

A bank egyik legnagyobb változást mutató eredménysorát adják ezúttal a működési költségek, ugyanis ezen a soron kerül elszámolásra az 1,711 milliárd forintot kitevő banki különadó. Enélkül a változás mértéke az előző év harmadik negyedévéhez képest +11,6 százalék. A költségkategóriák aránya nagyjából változatlan maradt.

Megindult az FHB-nál a hitelportfólió minőségének javulása. A teljes hitelállományban 4,74 százalék, a saját hitelek állományában 9,07 százalék a nem teljesítő hitelállomány aránya, szemben a három hónappal korábbi 5,06 illetve 9,53 százalékkal. Ennek eredményeként a bank 2008 harmadik negyedéve óta nem látott alacsony összegű céltartalék-képzést számolt el, így 12 hónapra visszatekintve is immár csökkenő pályára álltak a bank hitelezési veszteségei.

A fenti számok eredményeként az idei év eddigi részében 64 forint egy részvényre jutó eredményt sikerült elérnie a banknak, részvényesi vagyona pedig egy év alatt 12,9 százalékkal, 51,607 milliárd forintra emelkedett. A bank tőkehelyzete erős: tőkemegfelelési mutatója IFRS szerint az egy évvel korábbi 9,9 százalékról 12,3 százalékra emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×