eur:
389.75
usd:
362.17
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Brutálisan megemelték az OTP célárfolyamát

Az utóbbi hónapok legoptimistább előrejelzését adva 6.200-ról 8.000 forintra emelte a JP Morgan az OTP célárfolyamát, megtartva a papírokra vonatkozó ajánlását, ami továbbra is "felülsúlyozás". Az OTP múlt heti gyorsjelentése és a legutóbb kiadott elemzői vélemények alapján a magyar bank részvényeiben rejlő felértékelődési potenciál számottevő, összességében az elemzői konszenzus alapján viszont mintegy három százalékos.

A JP Morgan az utóbbi hónapok legoptimistább előrejelzését adta ki az OTP célárfolyamára vonatkozóan - derült ki a portfolio.hu grafikonjából. Az elmúlt hónapokban véleményt fogalmazó elemzők többsége a semlegesnél jobb, általában vételi ajánlást tart érvényben a bank részvényeire, a célárfolyamok pedig szinte egytől egyig a jelenlegi 6.100 forint körüli árfolyam fölött helyezkednek el.

Az elemzők véleménye 2007. év végi csúcsáról leereszkedve 2009 őszén érte el mélypontját, amikor alig voltak többen azok az elemzők, akik vételre ajánlották a részvényeket, mint akik az eladást tartották célszerűbbnek. Azóta azonban fordult a kocka, és erős többségbe kerültek a vételi ajánlást megfogalmazók.

Ha az OTP részvényeire érvényben lévő célárfolyamok összességét nézzük, a medián 6.300 forint, ami szintén felülmúlja a jelenlegi árfolyamot. Mint látható, 2009 májusáig a valós árfolyamot meghaladó célárfolyam volt jellemző, ezt követően fél évig jobbára elmaradt tőle, az utóbbi hónapokban pedig nincs jelentősebb eltérés.

Ez alapján az OTP részvényeiben rejlő növekedési potenciál jelenleg mintegy három százalék, a JP Morgan legfrissebb elemzése alapján viszont több mint 30 százalékos.


A JP Morgan elemzőinek véleménye


2009 kemény év volt, de még mindig jó eredményeket hozott - értékelik az OTP tavalyi esztendejét a JP Morgannél. A bank a menedzsment terveknek megfelelő profittal rukkolt elő. 2010 második felében indulhat meg az elemzők szerint a céltartalékok számottevő csökkenése, melynek eredményeként a kamatmarzsban bekövetkező csökkenés kevésbé érinti érzékenyen a bankot.

Idén 640 forintos egy részvényre jutó eredményt várnak a banktól (ez csaknem 180 milliárd forintos profitot jelent), ami kilenc százalékkal alacsonyabb a korábbi várakozásnál, jövőre pedig 883 forintosat (ez majdnem 250 milliárd forintos adózott eredményre utal), ami 12 százalékkal marad el a korábbi előrejelzéstől. 2012-ben már 1046 forint lehet a bank egy részvényre jutó eredménye, ami közel 293 milliárd forintos eredményt jelentene.

Miközben Magyarország úgy tűnik, a kilábalás útjára léphet (idén 0,5, jövőre négy százalékos GDP-növekedést várnak), Oroszország, amely 2011-ben a csoportbevételeknek már hat százalékát hozhatja a 2009-es két százalékkal szemben, gyorsabban növekszik, csakúgy, mint Románia és Bulgária. Az OTP tőkehelyzete erős, céltartalék előtti marzsa jó, és bár további 301 bázispontnyi céltartalékolás szükségeltetik, 2010-ben, az év végén 13 százalékosra várható Tier 1 mutató (ez 2009 végén 13,8 százalék volt) alapján az OTP a CEEMEA térség legjobban tőkésített bankja.

2010-ben 10,9 százalékon tetőzhet az OTP-nél a nem teljesesítő hitelek aránya - vélik az elemzők (2009 végén ez 9,8 százalék volt), jövőre pedig 8,9 százalék lehet. A nettó kamatmarzs a tavalyi 6,34 százalékról idén 5,77-re, jövőre pedig 5,7-re csökkenhet a banknál. A hitelnövekmény idén még csak egy százalék, jövőre viszont hét, 2012-ben pedig tíz százalék lehet a banknál.

Az OTP legnagyobb kockázatai: 1. esetlegesen folytatódó recesszió Magyarországon, 2. akvizíciós kockázat (a menedzsment jelezte, akvizícióra készül), 3. devizaárfolyam-volatilitás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×