eur:
395.66
usd:
371.89
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az informatikai iparban többen kartelleznek, de visszatartó-e a bírság?

Az elmúlt években az informatikai szektor jó pár meghatározó nagyvállalatáról kiderült, hogy kartellezett - mondta az InfoRádióban a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője. A társaságok ugyanakkor egyre kifinomultabb eszközökkel élnek, így mind nehezebb felderíteni a verseny kikerülésére irányuló vállalati együttműködéseket.

A GVH az elmúlt években négy olyan kartell-megállapodást tárt fel - ezekből három már jogerős -, amelyben informatikai vállalkozások vettek részt. Az ügy azért is került az érdeklődés középpontjába, mert a négyből háromban érintett volt az SAP, az ügyek pedig akkor bonyolódtak, amikor a céget Vahl Tamás, a botrány miatt visszalépett korábbi gazdaságiminiszter-jelölt vezette.

Az ügyek azért is érdekesek, mert azokban több, Magyarországon informatikával foglalkozó nagyobb vállalat érintett volt - mondta az InfoRádióban Mihálovits András, a versenyhivatal szóvivője. A Fővárosi Ítélőtábla által szerdán jogerőre emelt döntés a Paksi Atomerőmű tendere kapcsán született, és abban az SAP Hungary Kft. mellett a Synergon Nyrt. volt érintett.

Nagyobb vihart kavart azonban egy korábbi ügy, öt tudományegyetem tendere kapcsán megállapított kartellezés, amelyben az SAP mellett az ISH Kft.-t és az IBM Magyarország Kft.-t bírságolta meg a versenyhivatal; az ISH-t 130 millió forintra, míg a másik kettőt 690-690 millió forintra. Igaz, a vizsgált öt projekt összességében több mint nettó 13 milliárd forint értéket képviselt.

A harmadik, jogerőre emelkedett bírság egy győri önkormányzati tender kapcsán született, amelyben a Synergon és az SAP működött együtt, ennek során mindkét cégnek 7,2 millió forintot kellett kifizetnie.

Mihálovits András reméli, hogy a bírságok visszatartó erejűek lehetnek, bár arra is rámutatott: a kartellezést egyre kifinomultabb módszerekkel teszik a cégek, így egyre nehezebb feltárni azokat.

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy egy 13 milliárd forintos értéket képviselő ügy kapcsán az összesen 1,5 milliárd forint összegű bírság mennyire tartja vissza a vállalatokat a jogszabályok kikerülésétől - jegyezte meg.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×