eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nagy játékos a MOL új orosz tulajdonosa

A sajtóból értesült a MOL arról, hogy az OMV eladta a magyar olajcégben meglévő részesedését a Surgutneftegaznak, amely orosz viszonylatban is jelentős játékosnak számít. Az oroszok megjelenése a MOL-ban több okkal magyarázható és számos következménnyel járhat - véli Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője.

A MOL közleményéből kiderül: az magyar olajipari cég úgy értelmezi, hogy a Surgutneftegas vonzó pénzügyi befektetési lehetőségnek tartja a vállalat részvényeit. A MOL ugyanakkor változatlanul saját stratégiáját kívánja folytatni, melynek célja a részvényesi értékteremtés és a csoport fenntartható növekedésében érdekelt más jelentős érintett felek érdekeinek védelme.

A múltban különböző vállalatokkal folytatott megbeszélések során a MOL mindig egyértelműen kifejezte, hogy a stabil, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködést kínáló partnereket részesíti előnyben. A Surgutneftegas és a MOL között nem volt és jelenleg sincs sem stratégiai, sem üzleti kapcsolat, és ennek megfelelően nem értelmezhetők a Surgutneftegas közleményében szereplő szándékok. A MOL Igazgatósága a Surgutneftegast pénzügyi befektetőnek minősíti, és így a két pénzügyi részvényese közötti tranzakciót nem kívánja kommentálni. - tették hozzá.

Okok és következmények

Várhatóan lesznek háttértárgyalások a két cég között - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozva Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője, aki szerint akár az is elképzelhető, hogy az orosz fél már az áprilisi közgyűlésen jelen lesz.

A szakértő a Portfolio.hun megjelent véleményében kifejtette: több okkal is magyarázható az oroszok megjelenése a MOL-ban, és számos következménnyel járhat.

Kedvező esélyt kínált a beszállásra a válság, az osztrák fél beszorult pakettje és Magyarország meggyengült pozíciója - vélekedett. Szerinte azért is volt racionális az orosz cég lépése, mert így a köztudottan kevésbé oroszbarát jobboldal hatalomra lépése előtt szereztek befolyást a magyar és a közép-európai régióban.

A Surgutneftegaz ráadásul egyetlen ügylettel nem csupán a MOL-ban, hanem rajta keresztül horvát INA-ban, a TVK-ban és a szlovák Slovnaftban is részesedéshez jut. Mindennek tetejében a MOL orosz területen lévő olajmezői, valamint a magyar gáz- és olajkitettség komoly tárgyalási pozícióba helyezi az oroszokat a MOL-lal és a magyar állammal szemben.

Kérdés, hogy milyen háttér-megállapodás jön létre a MOL, az orosz fél és a magyar állam között.Egy esetleges háttér-megállapodás lecsökkenti egy MOL-ra vonatkozó vételi ajánlat megtételét, ami rövid távon limitálja a magyar olajcég részvények további jelentős emelkedését, de a részvény így is felülteljesítő lehet a következő pár hetes-hónapos időszakban, mert az orosz jelenlét és a háttér-megállapodással kapcsolatos találgatások folyamatos sztorit szolgáltathatnak a közeljövőben - hangsúlyozta Sarkadi Szabó Kornél.

Mekkora a MOL új orosz tulajdonosa?

Igazi tőkepiaci csemegét jelent a MOL új nagytulajdonosának, az orosz Surgutneftegasnak a honlapja - írja a Portfolio.hu, amely szerint a csúcspontot a 111 oldalas negyedik negyedéves gyorsjelentés jelenti, melyben az eredmény-kimutatást és a mérleget nem találhatjuk meg.

A 2007-es éves jelentésből azonban a Surgut méretére vonatkozó információ morzsák tetten érhetőek, melyek közül a legfontosabbak az alábbiak a MOL számaihoz hasonlítjuk.

A Surgut olajtermelése teljesen más kategóriába esik, mint a MOL-é (az INA nélkül, de az INA-val együtt is hasonló az eltérés). A Surgut közel 65 ezer tonnás tavalyi eredményével az összes orosz olajcég együttes termelésének 13 százalékát adta, tehát orosz viszonylatban is jelentős játékosnak számít.

A gáztermelés tekintetében azonban már kisebb a különbség. A Surgut gáztermelése az orosz olajcégek együttes gáztermelésének 24 százalékát teszi ki (14 milliárd köbméter a MOL alig valamivel több, mint kétmilliárdjával szemben). A MOL és a Surgut finomítói kapacitása azonban még azonos kategóriába esik, sőt, az INA-t is figyelembe véve a MOL kapacitása meg is haladja a Surgutét (23 millió tonna a húszmillióval szemben).

A 2007-es nettó profitok a fentieknek megfelelően szintén nem azonos nagyságrendűek: a MOL nettó profitja 800 millió euró volt 2007-ben - szemben a Surgut 3,5 milliárd eurójával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×